VELIKA BRITANIJA U PROBLEMU: Mere vlade nisu išle u korak sa ograničenjima, mnogim malim preduzećima preti zatvaranje

J. Ž. S.

12. 01. 2021. u 09:32

REKORDAN broj malih preduzeća u Velikoj Britaniji mogla bi u narednih godinu dana da stave ključ u bravu, upozorava britansko udruženje malih preduzeća (FSB).

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА У ПРОБЛЕМУ: Мере владе нису ишле у корак са ограничењима, многим малим предузећима прети затварање

Foto: EPA

FSB procenjuje da bi bez vladine pomoći za lakše otklanjanje posledica pandemije kovida-19, više od 250.000 preduzeća moglo da bude ugašeno. Te procene temelje se na istraživanju sprovedenom među 1.400 malih preduzeća, od kojih je pet odsto odgovorilo da očekuju zatvaranje u ovoj godini. Kada bi se te brojke preslikale na celu zemlju, približno 250.000 od 5,9 miliona malih preduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi da nestane.

Predsednik FSB-a Majk Čeri izjavio je da "razvoj mera podrške kompanijama nije išao u korak sa intenziviranjem ograničenja" uvedenih radi suzbijanja kovida-19.

- Kao rezultat toga, rizikujemo da izgubimo stotine hiljada jako dobrih, u budućnosti održivih malih reoduzeća, na ogromnu štetu za lokalne zajednice i živote pojedinaca - rekao je Čeri.

Udruženje je Ministarstvu finansija predložilo uvođenje podrške koja bi trebalo da pomognu mnogim samozaposlenim radnicima i preduzetnicima, koji su trenutno isključeni iz programa pomoći.

Ako dobije zeleno svetlo ministara, FSB-ov predloženi program pomoći omogućio bi isplatu do 7.500 bespovratnih funti za kompenzaciju tromesečne izgubljene dobiti. Ta bi mera bila ograničena na one koji zarađuju manje od 50.000 funti godišnje.

Odluka ministarstva o ovom predlogu očekuje se do kraja meseca.

Iz ministarstva finansija su saopštili da trenutno nemaju ništa u planu, i da su programi podrške osmišljeni kako bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija, štiteći istovremeno poreske obveznike od prevara..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!