POČINJE PRAVNA BORBA ZBOG CENZURE: Društvena mreža Parler tužila Amazon, pominju i Tviter

Tanjug

12. 01. 2021. u 07:43

DRUŠTVENA mreža Parler tužila je tehnološku kompaniju Amazon tvrdeći da je njenom suspenzijom donela nezakonitu i politički motivisanu odluku u korist kompanije Tviter.

ПОЧИЊЕ ПРАВНА БОРБА ЗБОГ ЦЕНЗУРЕ: Друштвена мрежа Парлер тужила Амазон, помињу и Твитер

Foto: Depositphotos

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u gradu Sijetlu kompanija Parler je navela da joj je Amazon naneo žestok udarac prekidom usluga veb hostinga - nakon što su Epl (Apple) i Gugl (Google) prekinuli distribuciju njihove aplikacije, prenosi Glas Amerike.

Sudskom tužbom Parler od Amazona traži trostruku odštetu, vraćanje prethodnog statusa, i usluge koje je ranije ugovorio. Takođe, zahteva i novčanu odštetu tvrdeći da je imao više od 12 miliona korisnika i izgubila milione - u trenutku u kom je odlazeći predsednik Donald Tramp sugerisao konzervativnim pristalicama da društvenu mrežu Tviter zamene Parlerom.

Istovremeno, kompaniju Amazon optužio je za licemerje zbog nepoverenja u vezi sa Parlerovim sposobnostima za nadziranje rada platforme - uključujući uklanjanje sadržaja koji podstiču nasilje.

Ukazano je da je Amazon suspendovao Parler uprkos tome što u tom smislu nije razmatrao Tviter - društvenu mrežu na kojoj je, kako tvrde, nedavno jedna od čitanijih i prenošenijih objava bila: “Obesite Majka Pensa”, aktuelnog američkog potpredsednika, navodi se u tužbi Parlera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)