PROMENE ČEKAJU DRUGA VREMENA: Održani izbori u dve bivše sovjetske republike u Aziji

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

11. 01. 2021. u 23:19

U PARLAMENTU Kazahstana ostao je isti odnos snaga i posle nedeljnih parlamentarnih izbora. Vladajuća partija Nur otan (Svetlost otadžbine) na čijem je čelu bivši predsednik Nursultan Nazarbajev dobila je 71,09 odsto glasova.

ПРОМЕНЕ ЧЕКАЈУ ДРУГА ВРЕМЕНА: Одржани избори у две бивше совјетске републике у Азији

Foto Tanjug

U parlament je ušla i partija Ak žol (Svetli put), za koju je glasalo 10,95 odsto građana, i Narodna partija Kazahastana, koja je dobila 9,1 odsto glasova. Prag za ulazak u parlament je bio sedam odsto i njega nisu prošle dve partije. Parlament Kazahstana ima 107 poslanika, koji se biraju na pet godina.

Ovi izbori su bili specifični po tome što su lideri svih pet partija koje su učestvovale na izborima izjavili da podržavaju kurs prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, koji je ujedno i lider vladajuće partije Nur otan. U suštini, vladajućoj partiji ostale nisu bile prava konkurencija. Zbog svega toga mnogo je onih koji u Kazahstanu kažu da se na tamošnjim izborima pobednik unapred zna.

Predsednik Sadir Žaparov,Foto Tanjug

Kazahstanski opozicioneri smatraju da će jednog dana i kod njih moći da se dogodi ono što je već bilo u Belorusiji, kad narod nije hteo da se pomiri sa rezultatima u koje malo ko veruje. Na dan izbora u najmanje tri grada u zemlji došlo je do protesta opozicije zbog nejednakih uslova, pa je policija intervenisala i privodila učesnike.

Nazarbajev

Iako je autoritet bivšeg predsednika Nazarbajeva neprikosnoven, njegovi naslednici sada ne dobijaju kao on nekada rekordni broj glasova. Primera radi, Nazarbajev je 2015. dobio 97,75 odsto glasova, a na poslednjim predsedničkim izborima njegov naslednik Kasim Tokajev 70,96 odsto glasova.

U još jednoj bivšoj sovjetskoj republici u nedelju su bili izbori, samo ovoga puta predsednički. Novi predsednik Kirgizije je Sadir Žaparov, koji je dobio najviše glasova od 17 predsedničkih kandidata. Za Žaparova je glasalo 79 odsto građana. Istovremeno je održan referendum na kome su se građani izjasnili kakav žele način vladavine: predsednički ili parlamentarni. Za predsednički se izjasnilo 81 odsto izašlih glasača.

Da su se stanovnici Kirgizije umorili od česte smene vlasti, dokaz je da je na glasačka mesta došlo samo 39 odsto građana koji imaju pravo glasa. Na prethodnim izborima izlazak je bio znatno veći, 56 odsto. U Kirgiziji je prošle godine došlo do smene vlasti posle velikih nemira.

Žaparovu je već čestitao predsednik Putin, koji je izrazio uverenje da će odnosi između dve zemlje i dalje biti strateško-partnerski.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024