PUTIN NAJAVIO VAŽAN SASTANAK: U ponedeljak prvi susret azerbejdžanskog i jermenskog lidera od kraja rata u Karabahu

Novosti online

10. 01. 2021. u 13:41

TRILATERALNI pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina, lidera Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana biće održani u ponedeljak 11. januara u Moskvi na inicijativu šefa ruske države.

ПУТИН НАЈАВИО ВАЖАН САСТАНАК: У понедељак први сусрет азербејџанског и јерменског лидера од краја рата у Карабаху

Foto AP

Pres-služba Kremlja je saopštila da strane nameravaju da razgovaraju o toku realizacije izjave lidera tri zemlje o Nagorno-Karabahu, usvojene 9. novembra 2020. godine, kao i da razmotre korake za rešavanje problema u tom regionu.

Prema informacijama pres-službe, posebna pažnja biće posvećena pitanjima pružanja pomoći stanonovnicima područja koja su pogođena usled ratnih dejstava, kao i deblokadi i razvoju trgovinsko-ekonomskih i saobraćajnih veza. Pored toga, planirani su odvojeni razgovori Putina sa Alijevim i Pašinjanom.

Istovremeno, portparolka jermenskog premijera Mane Gevorgjan izjavila je da na najavljenom trilateralnom sastanku u Moskvi nije planirano potpisavanje dokumenata koji se tiču rešavanja karabaškog pitanja ili nekih drugih teritorijalnih pitanja. Prema rečima portparolka, planirana agenda sastanka lidera je i ekonomske prirode.

- Ukoliko tokom sastanka budu postignuti sporazumi po pitanju dnevnog reda, odnosno u vezi ekonomskih tema, razmene zarobljenikai pitanja nestalih, moguće je potpisivanje zajedničke izjave nakon sastanka - rekla je ona.

Inače, ovo će biti prvi sastanak azerbejdžanskog predsednika i jermenskog premijera nakon okončanja rata u Karabahu.

​Podsetimo, borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Ovaj dokument predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima