RUSKI TENKOVI ŠPARTALI BAGDADOM: Moćna vozila i lanseri "solncepek" glavne zvezde vojne parade u Iraku (VIDEO)

Novosti online

10. 01. 2021. u 12:19

NA NEDAVNO održanoj velikoj vojnoj paradi u iračkoj prestonici ruska vojna tehnika je imala istaknuto mesto.

РУСКИ ТЕНКОВИ ШПАРТАЛИ БАГДАДОМ: Моћна возила и лансери солнцепек главне звезде војне параде у Ираку (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Pored T-90, T-90S, BMP-3M, TOS-1A u paradnom stroju prošla su vozila za transport i punjenje T3M-T koja takođe ulaze u sistem „Soncepek“.

Kako se može shvatiti po nazivu, uz njihovu pomoć popunjava se borbeni komplet lansernih sistema, a za to je potrebno da postoje specijalne kran dizalice nosivosti 1.000 kilograma.

U vozilu se ukupno nalazi 24 nenavođena reaktivna projektila sa oklopnom zaštitom.

Inače, T-90 je glavni borbeni tenk u ruskoj armiji, a proizvodi se u kompaniji „Uralvagonzavod“. Prva modifikacija T-90 bila je uvrštena u naoružanje 1992. godine. Od 2001. do 2010. godine T-90 je bio najprodavaniji osnovni borbeni tenk na svetu, a nalazi se u sistemu naoružanja u devet zemalja. 

TOS-1A je teški raketni bacač kalibra 220 milimetara. Sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72. Sistem je predviđen za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.

Posetimo, u Iraku je 6. januara obeležen Dan oružanih snaga zemlje. Ove godine su proslavili 100. godišnjicu. U Bagdadu je tradicionalno održana vojna parada na kojoj je predstavljena borbena tehnika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)