OVO JE PANDEMIJA U PANDEMIJI: Stručnjaci sve zabrinutiji zbog novog soja virusa - u delovima Londona zaražena svaka 20. osoba

Tanjug

09. 01. 2021. u 15:34

ОВО ЈЕ ПАНДЕМИЈА У ПАНДЕМИЈИ: Стручњаци све забринутији због новог соја вируса - у деловима Лондона заражена свака 20. особа

Foto AP

DOKTOR Adam Kučarski, epidemiolog londonske Škole za higijenu i tropske bolesti ukazao je da bi pojava novog soja korona virusa trebalo da se smatra "novom pandemijom u pandemiji" i izrazio zabrinutost jer postoje naznake da u populaciji sada ima više kretanja nego u martu kada su prvi put uvedene restriktivne mere i zaključavanje.

- Sa ovim novim sojem korona virusa svaka interakcija je rizičnija - upozorio je dr Kučarski i istakao da su kontakti sa novim sojem virusa oko 40 do 50 odsto rizičniji, prenosi BBC.

- U izvesnom smislu možemo to da posmatramo i kao novu pandemiju u okviru postojeće pandemije. Novi soj korone je rizičniji i moraćemo da uložimo više napora da smanjimo štetu koju će proizvesti - predočio je dr Kučarski.

Kritično u Londonu

U nekim delovima Londona, jedna od 20 osoba, zaražena je korona virusom, izjavio je danas londonski regionalni direktor Javnog zdravlja Engleske Kevin Fenton.

Tokom protekle nedelje zabeležen je porast broja ljudi u bolnicama u Londonu za 27 odsto, a u krevetima za intenzivnu negu za 47 odsto, kaže profesor Fenton, prenosi BBC.

On je naveo da je ovo veliki izazov pandemije i zatražio od stanovništva da "zaista smanji interakcije, ostane kod kuće i smanji broj infekcija kovidom".

- Ne samo da ozbiljno opterećujete zdravstveni sistem, već sprečavate da i drugi bolesnici, kojima je možda potreban hitan ili važan tretman u tom trenutku, ne mogu da pristupe tim uslugama - rekao je Fenton.

On je naglasio da postoje "stvari koje bismo mogli učiniti bolje" kako bi smanjili broj infekcija, uključujući veće pridržavanje mera nošenja maski i fizičkog distanciranje prilikom korišćenja javnog prevoza i kupovine neophodnih dobara, navodi BBC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)