BOŽIĆ U RUSIJI: Patrijarh Kiril ukorio sveštenike koje negiraju koronu, Putin praznik dočekao na ostrvu Lipnu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 01. 2021. u 09:48

Predsednik Rusije Vladimir Putin božićnu noć je proveo u Nikolinoj crkvi na ostrvu Lipnu na jezeru Iljmen u Novgorodskoj oblasti.

БОЖИЋ У РУСИЈИ: Патријарх Кирил укорио свештенике које негирају корону, Путин празник дочекао на острву Липну

Foto Moskovska patrijaršija

Nikolina crkva je jedan od prvih kamenih hramova u Rusiji napravljen posle najezde Mongola .Izgrađena je 1292 a u njoj su sačuvane freske iz 13 veka.

Za vreme Drugog svetskog rata hram je bio razrušen a kasnije je restauriran i od 1956 je pod zaštitom države.

Putin je domaćinima poklonio ikonu koja je napravljena u pravoslavnom manastiru grada Šćigri u Kurskoj oblasti 2017.

Ruski patrijarh Kiril po tradiciji je služio prazničnu liturgiju u najvećem hramu u Rusiji, crkvi Hrista spasitelja na obali reke Moskve nedaleko od Kremlja.

Ovogodišnje božićno bogosluženje će biti zapamćeno po tome što crlkve nisu bile prepoune kao nekada, a vernici su imali zaštitne maske na licima. Ruska pravoslavna crkva je poštovala sanitarne norme kako se ne bi zarazili oni koji dođu u hramove.

Foto Kremlin.ru

Obraćajući se vernicima patrijarh Kiril je kazao da će 2020. biti zapamćena kao teška i s posebnom jasnošću smo osetili koliko je ranjiva civilizacija koja se mnogima do tada činila čvrstom. Ipak znatno bolje jačom se pokazala ljubav prema bliskima .On je posebno istako doprinos lekara i drugih medicinskih radnika,pa sve do volontera.

- Boraveći u izolaciji videli smo šta znači ostati bez živog opštenja koje nikada u punoj meri ne može da zameni virtualno opštenje. Želim da verujemo da ćemo se u novoj godini sa još većom pažnjom odnositi jedni prema drugima - kazao je patrijarh Kiril.

On je pozvao vernike i sveštenstvo da se mole za one koji su zaraženi tim opasnim verusom. Upozorio je da je čudno kad neki sveštenici tvrde da ne postoji nikakva epidemija korone virusa.

-Na žalost, od korone je umrlo u Rusiji više od sto sveštenika, kazao je patrijarh Kiril.

Mada je jedan broj ruskih političara, među kojima je bio i kontraverzni Vladimir Žirinovski, predlagao da se zatvore sve crkve dok prođe epidemija korone, Ruska pravoslavna crkva nije zatvorila hramove za Božić. Mitropolit Ilarion, predsednik Sinodalnog odeljenja za spoljnje veze Moskovske patrijaršije, apelovao je uoči praznika na stare ljude da zbog pandemije korona virusa ne dolaze u hramove.

Foto Kremlin.ru

Mitropolit Ilarion je posavetovao starijim vernicima da bogosluženje prate preko direktnog TV prenosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina