MIGRANTI U ITALIJI: Nova iskrcavanja na sicilijansku obalu, iz Desnog centra pitaju zašto?

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

05. 01. 2021. u 19:13

POČINjE ili se nastavlja italijanska drama sa migrantima u punom jeku pandemije korona virusa i usred zime? Španska nevladina organizacija "Open Arms" dovezla je brodom na sicilijansku obalu 265 migranata koje je sakupila u dve intervencije za Novu godinu u centralnim delu Mediterana.

МИГРАНТИ У ИТАЛИЈИ: Нова искрцавања на сицилијанску обалу, из Десног центра питају зашто?

Foto: EPA

Italijani su zatvoreni u kuće, mogu da izađu samo radi neophodnih potreba sa autosertifikatom, a migrantima su otvorene luke. Mirno su brodom stigli u blizinu Porto Emedokle, krenuli sa afričkih obala, 50 maloletnika, najvećim delom bez pratioca.

Ako budu negativni na tampon testu na Kovid-19 biće prebačeni na obalu luke Agriđento i smešteni u Vila Sikaniji u Agriđentu gde će biti osmatran razvoj sanitarne situacije. Ostalih 215 biće prevezeno u karantin-brod "Rapsodi" u Porto Empedokle.

Ostaje uvek i bez odgovora pitanje kako to da je brod prošao Maltu i nije se zaustavio na njenoj obali već se uputio ka Siciliji. Gradonačelnica Porto Empedokle Ida Karmi obratila se Vladi i javnosti sa pitanjem "da li to znači ako Malta odbija da ih primi da se Porto Empedokle smatra najlakšim mestom za bežanje i to po ministarskim odlukama".

Iz Desnog centra, iz svih partija, stiže pitanje zašto? Zašto se brod nije uputio ka Španiji koja je bila najbliža kada ih je pokupio, a brod je i inače španske NVO. Zašto Italija i Sicilija plaćaju najstrašniji ceh od iskrcavanja migranata već godinama. U vreme pandemijue 2020 u Italiju je stiglo 32.536 osoba, uvećanje za 195 posto u odnosu na 2019. godinu, od toga njih 12.500 iz Tunisa gde nema rata, samo u novembru ove godine stiglo je 5.333 osobe, gotovo pet puta više neo u istom mesecu prethodne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega