GADAFIJEVA IDEJA NASTAVLJA DA ŽIVI! Rusi jasno rekli - pristalice pokojnog pukovnika se pitaju za budućnost Libije

Novosti online

04. 01. 2021. u 10:30

U NACIONALNOM dijalogu o Libiji treba da učestvuju različite političke snage, uključujući pristalice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

ГАДАФИЈЕВА ИДЕЈА НАСТАВЉА ДА ЖИВИ! Руси јасно рекли - присталице покојног пуковника се питају за будућност Либије

Foto: Arhiva Novosti

Veršinjin je podsetio da su se libijske strane na Forumu libijskog političkog dijaloga u Tunisu dogovorile da održe opšte izbore u decembru 2021. godine.

- Polazimo od činjenice da glavnu odgovornost za donošenje takvih važnih odluka i, što je još važnije, za njihovu realizaciju, snose sami Libijci. Takve odluke treba razvijati u okviru nacionalnog dijaloga sa što širim spektrom učešća libijskih političkih snaga, uključujući komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara i pristalice Muamera Gadafija. Drugim rečima, ako ogromna većina Libijaca smatra da je neophodno da se izbori održe na vreme, tako treba i da bude - rekao je Veršinin.

On je naglasio da su „Ujedinjene nacije, nesumnjivo, pozvane da igraju svoju ulogu pružajući moguću tehničku i organizacionu pomoć uz poštovanje suvereniteta zemlje“.

- Istovremeno smo uvereni da izbori nisu sami sebi cilj, već moraju biti uključeni u kontekst vitalnih reformi koje su Libiji potrebne da bi postigla istinsko nacionalno pomirenje, sačuvala jedinstvo zemlje i formirala efikasne vladine organe - dodao je zamenik ministra.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom Halife Haftara, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Haftarove snage pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine u pokušaju da zauzmu Tripoli, ali je njihova ofanziva propala u junu, jer su združene snage za Tripoli, uz podršku Turske, uspele da odbiju napad.

Vladu nacionalnog jedinstva podržavaju Turska i Katar, a Libijsku nacionalnu armiju – Egipat i UAE.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)