JAČA KORONA I "BREGZIT" OKOVALI BRITANIJU: Zatvoreni granični prelazi izazvali haos i zabrinutost građana

G. ČVOROVIĆ

23. 12. 2020. u 10:44

NOVI soj virusa korona napravio je haos na graničnim prelazima iz pravca Velike Britanije ka evropskom kopnu. Muka s kovidom koincidirala je s problemima s "bregzitom" i tako napravila opštu pometnju.

ЈАЧА КОРОНА И БРЕГЗИТ ОКОВАЛИ БРИТАНИЈУ: Затворени гранични прелази изазвали хаос и забринутост грађана

Foto: Novosti

Stotine kamiona parkirane su u zaustavnim trakama, s robom koja počinje da se kvari. Kamiondžije, u kilometarskim kolonama, čekaju nepripremljene nove instrukcije. Pobunio se i njihov sindikat.


Francuska, preko koje se odvija 80 odsto drumskog saobraćaja s ostrvskom zemljom, uvela je u nedelju uveče totalnu blokadu za sve što dolazi iz Velike Britanije, na 48 sati. S Ostrva na kontinentalni deo ni ptica nije mogla da preleti.


Dva datuma, hermetičkog zatvaranja zbog korone i raskid odnosa s EU 31. decembra, gotovo da su se poklopila, što je logistički teško ispratiti. Ovo što se trenutno događa opominje Britance i šta bi moglo da se dogodi u slučaju razlaza bez dogovora.


Deset hiljada kamiona dnevno u normalno vreme cirkuliše između dve zemlje. U ovim kamionima ima i prehrambenih proizvoda koje s nestrpljenjem iščekuju u ostatku Evrope za božićnim trpezama. Ostrvljani strahuju od nestašica.


Zatečeni iznenadnim merama, i putnici su bezuspešno pokušavali da pronađu način da se prebace i spoje se sa porodicom pred praznik. Među njima su studenti, raseljena radna snaga, biznismeni. Kontakti između Velike Britanije i Francuske su se izuzetno razvili tokom zajedničkog života unutar EU. Mnogi Francuzi rade u britanskom poslovnom okruženju, a Britanci žive na južnjačkom suncu.


Britanci su ogorčeni i zbog toga što ogroman deo njih, 16 miliona, neće, zbog opšteg karantina, moći da se vidi za Božić sa članovima svoje porodice. Veliki deo njih za to optužuje nepripremljenost vlasti i sve više kritikuje premijera Borisa Džonsona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)