NOVE OPTUŽBE PROTIV RUSIJE IZ NATO-a: Dezinformacijama Zapadnog Balkana delujete protiv EU i Alijanse! Spomenuli i Srbe

Novosti onlajn

21. 12. 2020. u 17:24

RUSIJA uz pomoć kampanja dezinformacija deluje protiv interesa EU i NATO-a na Zapadnom Balkanu, navodi se u pregledu Alijanse.

НОВЕ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ ИЗ НАТО-а: Дезинформацијама Западног Балкана делујете против ЕУ и Алијансе! Споменули и Србе

Foto: EPA

- Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija su pod najvećim uticajem ruske informacione operacije koja pokušava da oslabi (uticaj) EU i NATO-a u regionu“, navodi se u dokumentu.

Kako tvrdi Alijansa, glavne dezinformacije koje Rusija širi preko medija na srpskom jeziku na zapadnom Balkanu, izražavaju se kroz „demonizaciju SAD i NATO-a, predstavljanju EU kao slabe i podeljene, u veličanju ruske vojne moći i superiornosti njene vakcine protiv kovid 19 i tvrdnji da su zapadni proizvođači vakcina korumpirani - kao i u raspirivanju međuetničke napetosti.

Pri tome, NATO se istovremeno poziva na nedavno istraživanje Evropskog parlamenta o dezinformacijama u kojem se Srbija naziva „odskočnom daskom za rusku operaciju dezinformacijama na zapadnom Balaknu“.

U pregledu se naglašava da se sadržaj koji stvara ruska propaganda koristi u regionu koji tradicionalno ima pozitivnu sliku o Rusiji i u kojem na društvenom mišljenje još uvek utiču etnički konflikti iz devedesetih godina. U NATO-u naglašavaju da, „za razliku od istočnog oboda EU i članica NATO-a, u regionu nema negativnog iskustva sa Moskvom“. Između ostalog, po mišljenju Alijanse, u medijima na srpskom jeziku se upravo Rusija predstavlja u najpozitivnijem svetlu.  

Kao rezultat toga, naglašavaju u NATO-u, bez obzira na podatke ispitivanja javnog mnjenja koji pokazuju da stanovništvo Srbije, BiH i Crne Gore želi ulazak u EU, u Srbiji se smanjuje popularnost EU i NATO-a, dok sa druge strane, prevladava pozitivno mišljenje o Rusiji i Kini.

- Rusija je u propagandi koristila potencijal bilateralne saradnje sa slovenskom braćom, kako bi istovremeno slala signal Zapadu i osvajala srca i umove lokalnog stanovništva - navodi se u dokumentu gde se kao primer ovakve aktivnosti pominju zajedničke vojne vežbe Rusije i Srbije.

Ipak, po mišljenju NATO-a, zapadni Balkan će, verovatno, nastaviti da bude „plodno tlo“ za širenje stranih dezinformacija zbog kombinacije spoljnih i unutrašnjih faktora.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna