UHAPŠENA 23 RUSKA "INVESTITORA": Najveća akcija protiv istočnoevropske mafije odigrala se u španskim luksuznim letovalištima

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

18. 12. 2020. u 23:07

ŠPANSKA policija uhapsila je u dugo pripremanoj akciji "Testudo" ("Kornjača") 23 člana "ruske mafije" koji su se predstavljali kao veliki investitori i nameravali da kupe sve glavne noćne klubove u velikim odmaralištima.

УХАПШЕНА 23 РУСКА ИНВЕСТИТОРА: Највећа акција против источноевропске мафије одиграла се у шпанским луксузним летовалиштима

Foto: Printskrin

Da bi ostavili utisak velikih biznismena i dobrotvora, jedan broj članova grupe je bio stalno u kontaktu sa poznatim biznismenima, advokatima, činovnicima, pa i političarima.

Iako španski mediji pišu da se radi o ruskoj mafiji, među 23 uhapšena, osam je Rusa, dvoje Ukrajinaca, ali i 11 Španaca, dok ima i građana Kazahstana i Alžira. Po oceni policije, to je najveće hapšenje istočnoevropske mafije u poslednjoj deceniji.

Policija je počela da prati sumnjivu grupu 2013. godine, koja se aktivirala u Španiji. Sa postsovjetskog prostora su počeli da prebacuju novac i investiraju ga u noćne klubove, restorane i nekretnine na španskoj obali, dajući mito činovnicima. Nameravali su da monopolizuju tržište noćnih klubova i restorana na španskoj obali.

Policija tvrdi da se novac dovozio ne samo sa prostora bivšeg SSSR-a nego i iz SAD i Južne Amerike. Policijski agenti su napravili 18 pretresa u Alikanteu, Madridu, Taragonu i Ibici, oduzeli razno oružje, više od 300.000 evra, uz 16 skupih automobila i druge dragocenosti. Blokirani su i bankovni računi sa više od milion evra. Među uhapšenima se sumnja da ima i mafijaških bosova, a španski list "Pais" piše da je jedan od vođa pravnik Aleksej Širokov, koji je imao vilu u Alikanteu, u rejonu koji nazivaju "ruski raj".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024