APENINSKO POLUOSTRVO "CRVENA ZONA": Vlada odlučila - Italija zaključana za Božić i Novu godinu

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

18. 12. 2020. u 21:33

ITALIJANSKA Vlada posle više dana premišljanja večeras je odlučila: proglasila je čitavu teritoriju Apeninskog poluostrva "crvenom zonom" od 24. decembra do 3. januara.

АПЕНИНСКО ПОЛУОСТРВО ЦРВЕНА ЗОНА: Влада одлучила - Италија закључана за Божић и Нову годину

Foto: EPA

Podrazumeva se zabrana kretanja izvan mesta boravka, ali i u samom mestu, osim u neophodnim slučajevima, kao i "slobodnim danima" - 28, 29. i 30. decembra, kada će se otvoriti prodavnice, ali ne restorani i barovi.

Dakle Božić i Nova godina, i ručak i večera, sa onima sa kojima se živi, ili najviše sa dva člana familije preko, kako bi se izbegao "upaljač" za širenje korona virusa koji inače ne posustaje.

Za ovakvu varijantu zatvaranja bio je prevashodno premijer Đuzepe Konte, "plašeći se psiholoških i socijalnih efekata" potpunog zatvaranja od 24. decembra do 6. januara, za razliku od još rigoroznijeg predloga "čitava Italija crvena zona do 6. januara", kakav su zagovarali neki ministri i neki guverneri regiona.

Samo je Luka Zaia, guverner Veneta, gde korona virus galopira nezaustavljivom brzinom, blindirao sve od 19 decembra, posle 14 sati niko ne može da se kreće izvan opštine gde stanuje, osim onih koji odlaze na posao.

Na čitavoj nacionalnoj teritoriji niko neće moći da se kreće izvan regiona gde živi već od 21. decembra, nema putovanja u vikendice, ili kod rođaka.

Mise u crkvama će biti dozvoljene sa veoma ograničenim brojem prisutnih, i papa će održati božićnu misu sa početkom već od 19.30, kako bi se vernici mogli vratiti kući do 22 sata kada je na snazi policijski čas. Bagoslov "Gradu i Svetu" na Božić biće opet unutar Bazilike Svetog Petra, sa veoma ograničenim brojem vernika.

Izuzeci zabrane kretanja u "crvenim danima" su osobe koje izvedu psa u šetnju, ali samo u neposrednoj blizini zgrade gde žive, da se kupi hrana u samopusluzi, ili u apoteci neohodne potrepštine, sa autosertifikatom se mogu kretati oni koji odlaze na posao. Takođe se mogu kretati ali najviše dve osobe koje potvrde da idu u posetu starim roditeljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi