APENINSKO POLUOSTRVO "CRVENA ZONA": Vlada odlučila - Italija zaključana za Božić i Novu godinu

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

18. 12. 2020. u 21:33

ITALIJANSKA Vlada posle više dana premišljanja večeras je odlučila: proglasila je čitavu teritoriju Apeninskog poluostrva "crvenom zonom" od 24. decembra do 3. januara.

АПЕНИНСКО ПОЛУОСТРВО ЦРВЕНА ЗОНА: Влада одлучила - Италија закључана за Божић и Нову годину

Foto: EPA

Podrazumeva se zabrana kretanja izvan mesta boravka, ali i u samom mestu, osim u neophodnim slučajevima, kao i "slobodnim danima" - 28, 29. i 30. decembra, kada će se otvoriti prodavnice, ali ne restorani i barovi.

Dakle Božić i Nova godina, i ručak i večera, sa onima sa kojima se živi, ili najviše sa dva člana familije preko, kako bi se izbegao "upaljač" za širenje korona virusa koji inače ne posustaje.

Za ovakvu varijantu zatvaranja bio je prevashodno premijer Đuzepe Konte, "plašeći se psiholoških i socijalnih efekata" potpunog zatvaranja od 24. decembra do 6. januara, za razliku od još rigoroznijeg predloga "čitava Italija crvena zona do 6. januara", kakav su zagovarali neki ministri i neki guverneri regiona.

Samo je Luka Zaia, guverner Veneta, gde korona virus galopira nezaustavljivom brzinom, blindirao sve od 19 decembra, posle 14 sati niko ne može da se kreće izvan opštine gde stanuje, osim onih koji odlaze na posao.

Na čitavoj nacionalnoj teritoriji niko neće moći da se kreće izvan regiona gde živi već od 21. decembra, nema putovanja u vikendice, ili kod rođaka.

Mise u crkvama će biti dozvoljene sa veoma ograničenim brojem prisutnih, i papa će održati božićnu misu sa početkom već od 19.30, kako bi se vernici mogli vratiti kući do 22 sata kada je na snazi policijski čas. Bagoslov "Gradu i Svetu" na Božić biće opet unutar Bazilike Svetog Petra, sa veoma ograničenim brojem vernika.

Izuzeci zabrane kretanja u "crvenim danima" su osobe koje izvedu psa u šetnju, ali samo u neposrednoj blizini zgrade gde žive, da se kupi hrana u samopusluzi, ili u apoteci neohodne potrepštine, sa autosertifikatom se mogu kretati oni koji odlaze na posao. Takođe se mogu kretati ali najviše dve osobe koje potvrde da idu u posetu starim roditeljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)