PONOVIĆE NAM SE MARTOVSKA TRAGEDIJA: Italijanski lekar upozorava da bi praznično opuštanje moglo dodatno da razbukta epidemiju

Milica Ostojić (Rim)

15. 12. 2020. u 14:20

Đuzepe Ipolito, naučni direktor najpoznatije bolnice za infektivne bolesti u Rimu i član italijanskog Tehičko-naučnog komiteta, uputio je ozbiljno upozorenje pred praznike, kako onima koji odlučuju o “blindiranom” Božiću u Italiji, tako i građanima, o posledicama koje mogu nastati ako bude previše opuštanja.

ПОНОВИЋЕ НАМ СЕ МАРТОВСКА ТРАГЕДИЈА: Италијански лекар упозорава да би празнично опуштање могло додатно да разбукта епидемију

Foto Tanjug-AP

Upozorenje stiže sa najkompetentnijeg mesta i to od stručnjaka koji se sa korona virusom susreo još krajem janura ove godine: "Ako ne budemo pažljivi za nastupajuće praznike imaćemo mart 2021. godine istovetan onom iz ove godine".

Đuzepe Ipolito govori samo činjenicama i ističe matematičku realnost:

- U Italiji od početka novembra umire u proseku dnevno 600 osoba, a čini se kako ovaj crni podatak interesuje malo koga - rekao je Ipolito i izneo objašnjenje odakle potiču tako crni brojevi i zašto je Italija prva zemlja u Evropi po broju preminulih od početka pandemije.

- Osim što, posle Japana, imamo najstariju populaciju na svet, italijanski zdravstveni sistem nije odgovarajuće opremljen, godinama nije bilo neophodnih ulaganja, i to se sada ispoljilo u susretu sa ovim stanjem. Ako se izađe iz sfere kovida i pogledaju i oboljevanja i od drugih bolesti to se sasvim jasno pokazuje, ko ima rodotelje obolele od Alchajmera zna o čemu govorim - ističe dr Ipolito.

Ugledni italijanski stručnjak je dodao da ne može građanima da ponudi bajke o nekakvom nestanku virusa, da nema čarobnog štapića, da čak ni vakcina neće doneti brzi završetak nevolja sa koronom.

- Problem pandemije će ostati čitave 2021. godine, i to je optimistička prognoza jer bi trebalo da do novembra imamo najmanje 75 posto populacije pokrivene imunitetom vakcine - objasnio je dr Ipolito.

On je izneo i dilemu oko toga koji tip zaštite nude nove vakcine, da li su one efikasne da preduprede bolesti, odnosno da li štite ne samo onoga koji je vakcinisan, već i druge. Prema njegovim rečima, ako vakcina štiti od bolesti, a ne od inficiranja drugih, ona služi samo onome koji ju je primio.

- Ko bude vakcinisan imaće više slobode i manje zabrinutosti, zato je neophodno ubediti građane da je to za njihovo dobro, bez nametanja obavezne imunizacije. To će biti obaveza za one koji su profesionalno najviše izloženi virusu, a potrebno je zaštiti one koji dolaze u kontakt sa njima - rekao je italijanski stručnjak.

Pred početak kampanje vakcinisanja u Italiji koja počinje polovinom januara dr Ipolito zaključuje:

- Posle svega što smo preživeli ove godine da li treba da imamo bilo kakvu dilemu da li treba primiti vakcinu, a koja se pokazala efikasnom u 95 posto slučajeva i koja nam omogućuje da se vratimo u život od pre godinu dana, u bioskop, na stadion ili na večeru sa prijateljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!