TRAMP OSPORAVA I ELEKTORE: Dosad uglavnom formirano glasanje elektronskog koledža pretvorilo se u veliki događaj

D. SAVIĆ

14. 12. 2020. u 21:16

U NOVIJOJ istoriji Amerike se ne pamti da je glasanje Elektorskog koledža izazvalo više pažnje nego juče, kada je 538 članova iz 50 država SAD trebalo da potvrdi ishod predsedničkih izbora i pobedu demokrate Džozefa Bajdena kao 46. predsednika, a Kamale Haris kao potpredsednice.

ТРАМП ОСПОРАВА  И ЕЛЕКТОРЕ: Досад углавном формирано гласање електронског колеџа претворило се у велики догађај

Foto AP

Glasanje započeto u 10 časova po lokalnom vremenu su mnoge države pratile uživo, pre svih Viskonsin, Mičigen, Pensilvanija i Džordžija, jer su njihove biračke procese i rezultate osporavali ne samo aktuelni šef Bele kuće Donald Tramp, već i polovina američkih saveznih država.

PROCES Elektori u Pensilvaniji 2016. godine, Foto AP

Članovi Elektorskog koledža, proporcionalni broju stanovnika svake države SAD, nisu zasedali zajedno, već u sedištima lokalne izvršne vlasti. Njihovo glasanje, koje se uvek održava prvog ponedeljka posle druge srede u decembru, trebalo je da pruži dovoljno vremena da se reše svi izborni sporovi. Ovog puta, iako su svi sudski sporovi zaključeni odbijanjem sumnji u Bajdenovu pobedu, sa osvojenih 306 elektorskih glasova, u poređenju sa 232 Trampova, prilično je izvesno da ni ova potvrda rezultata neće označiti kraj osporavanja legitimnosti izbora.

OBAVEZA DA SE PODRŽI NAROD

ZAKONI u 32 države i Okrugu Kolumbija obavezuju elektore da glasaju za kandidata koji je pobedio na narodnom glasanju u državi. Iako ostale država dozvoljavaju da glasaju po svom izboru, to se retko dešavalo, a sada je i američki Vrhovni sud presudio još u julu da država može da kazni "nelojalne birače".

Jer, skoro je izvesno da će se američka izborna saga nastaviti 6. januara, kada rezultate elektorskog glasanja treba da potvrdi američki Kongres na zajedničkoj sednici oba doma. Procedura zahteva da potpredsednik Majk Pens otvara overene rezultate svake države i da kandidata koji dostigne 270 elektorskih glasova proglasi za pobednika.

Ali, zakondavcima se, istovremeno, omogućava da iznesu primedbe na rezultate. A time se širom otvaraju vrata republikancima da progovore o neregularnostima. Prema pisanju dnevnika "Vašington posta" samo 25 članova Republikanske partije je priznalo Bajdenovu pobedu, dok njih 222 u Predstavničkom i Senatu nije to učinilo. Očekuje se, stoga, da će biti onih koji će ustati u odbranu Trampove tvrdnje da su demokrate "pokrale" izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri