POLITIČKE I DRUGE IGRE OKO VAKCINA: Farmaceutske kompanije koriste pandemiju, računicu im kvari niska cena ruskog cepiva

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 12. 2020. u 22:21

KADA bi Rusija sutra odlučila da zemljama Zapadne Evrope pokloni svoju vakcinu protiv kovida 19, "sputnjik V", niko je ne bi uzeo!

ПОЛИТИЧКЕ И ДРУГЕ ИГРЕ ОКО ВАКЦИНА: Фармацеутске компаније користе пандемију, рачуницу им квари ниска цена руског цепива

Foto RIA.ru

Ne, naravno, zato što ona nije dovoljno bezbedna i efikasna, jer to sigurno jeste, već zato što bi njihove moćne farmaceutske kompanije to svakako sprečile.

Iza ove hipotetičke "ponude" krije se suština "rata" koji proizvođači vakcina vode za pridobijanje poverenja, a tako i tržišta, jer u pitanju su - ogromne zarade. Zato i nije nikakva tajna da će politika bitno uticati kod odabira vakcina u bogatijim zemljama, pogotovo u Zapadnoj Evropi i SAD, dok će one siromašnije sigurno voditi računa koja je vakcina jeftinija i dostupnija.

Iako proizvođači vakcina nisu poslušali ruskog predsednika da ujedine pamet kako bi svet što pre dobio dovoljne količine cepiva, Vladimir Putin zabeležio je nedavno jednu veliku pobedu od koje će korist imati baš taj siromašniji deo sveta. U trenutku kad je u Moskvi saopšteno da će dva doze vakcine "sputnjik V" koštati 20 dolara, moćne zapadne farmaceutske kompanije morale su da odrede razumnije cene za vakcine koje će se tek pojaviti na tržištu, premda su se u startu pominjale i desetine dolara po dozi.

Što se ruske vakcine tiče, direktor centra "Gamaleja" koji je napravio "sputnjik V", dr Aleksandar Ginzburg, kaže da ovo cepivo ispunjava sve zahteve ruskog zakonodavstva i pravila za sertifikaciju u Rusiji.

- Za proizvodnju u Rusiji nama nije potreban evropski sertifikat zato ga i nemamo niti nam je u ovom momentu važan - kaže Ginzburg, i dodaje da u centru "Gamaleja" nikada nisu ni imali zadatak da sertificiraju svoju vakcinu u EU ili nekoj drugoj zemlji, što, naravno, nema nikakve veze sa proverenim kvalitetom vakcine.

Kiril Dmitrijev, generalni direktor Ruskog fonda direktnih investicija koji finansira projekat "Sputnjik V", naglašava da se u pojedinim medijima organizovano napada ruska vakcina kako bi se skrenula pažnja i da se ne bi pisalo o problemima koje imaju konkurenti na Zapadu. U toku ispitivanja zapadnih vakcina neki od dobrovoljaca imali su jake alergijske reakcije, dok do sada niko od onih koji su primili "sputnjik V" nije imao zdravstvenih problema. Oglasio se čak i predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašekov, koji je izjavio da se u inostranstvu planira informaciona kampanja za diskreditaciju ruske vakcine. Što se tiče Rusije, do jeseni 2021, najviše njenih građana će primiti domaću vakcinu "sputnjik V". To je i logično, jer je ona prva registrovana i za nju je organizovana serijska proizvodnja.

Ruski stručnjaci ne spore da su i pojedine moćne zapadne farmaceutske kompanije uspele da naprave bezbedno i efikasno cepivo. Ekspert za istraživanje i registraciju lekova imunolog Nikolaj Krjučkov kaže da je u svetu najperspektivnija vakcina nemačke kompanije "Bajontek" koju pravi u saradnji sa američkim farmacetskim gigantom "Fajzer". Tu vakcinu su već nazvali "čudom sa Rajne". Rang-listu najperspektivnijih vakcina protiv korone ruski eksperti su napravili na osnovu pet kriterijuma, a to su: bezbednost i imunogenost, to jest efikasnost, jednostavnost serijske proizvodnje, standardizacija tj. mogućnost da se proizvodi preparat istog kvaliteta u raznim fabrikama. Četvrti kriterijum vezan je za čuvanje i transport, a peti, naravno za cenu.

Krjučkov dodaje da tome treba pridodati i ugled proizvođača vakcine. Moćne farmaceutske kompanije već imaju razrađene veze u mnogim zemljama. One godinama "neguju" ugledne lekare u pojedinim zemljama koji su im najbolji promoteri svih novih preparata.

Po navedenim kriterijima, za sada je u prednosti "Fajzerova" vakcina i to ne zato što ima bolje rezultate, već što ta kompanija na tržištu ima ogromnu moć. Nikolaj Krjučkov tvrdi da je prednost "Fajzerove" vakcine i to što je laka za serijsku proizvodnju, lakša nego "sputnjik V". Kad se još zna da "Fajzerovu" vakcinu podržavaju u SAD, jasno je zašto je ona u prednosti. O efikasnosti vakcine će se moći govoriti kad zaista počne masovna vakcinacija.

TREĆA

U RUSIJI trenutno prolazi treću fazu ispitivanja vakcina koju je napravio "Vektor" iz Novosibirska, a drugu fazu ispitivanja prolazi ona koju su proizveli u Institutu imunobiologije "M. P. Čumakova". NJih će moći da dobijaju i starije osobe, kao i mlađi od 18 godina.

AMERIČKA DVOSTRUKO SKUPLJA

Osim što je znatno komplikovanija za transport i skladištenje, "Fajzerova" vakcina je dvostruko skuplja od ruske. Dve doze "sputnjika V" koštaju 20 evra, a ona koju proizvode "Fajzer" i "Bajontek" 39 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)