PORESKA OMČA OKO BAJDENOVOG SINA: Istraga "pretresa" članova najuže porodice novoizabranog predsenika Amerike

D. SAVIĆ

11. 12. 2020. u 08:00

PRED sudom u državi izabranog predsednika SAD, Delaveru, pokrenuta je istraga protiv Hantera Bajdena (50), sina Džozefa Bajdena, zbog "sumnji" oko plaćanja poreza koje uključuju prevare, pranje novca i falsifikovanje.

ПОРЕСКА ОМЧА ОКО БАЈДЕНОВОГ СИНА: Истрага претреса чланова најуже породицe новоизабраног предсеника Америке

Foto AP

Istraga je, prema medijskim navodima, povezana sa Hanterovim poslovima sa inostranstvom, uključujući Ukrajinu i Kinu. Hanter tvrdi da nije učinio ništa nezakonito, dok njegov otac Džozef izjavljuje da je "ponosan na sina".

Istraga je pokrenuta još 2018. godine, pre nego što je Džozef Bajden najavio da ulazi u trku za Belu kuću, ali se rasplamsala u jeku izborne kampanje. Republikanci su ukazali na Hanterove "mutne" poslove u Ukrajini i Kini u vreme kada je njegov otac Džozef Bajden bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame, dok je Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu demokrate, bezuspešno pokušao da opozove predsednika Donalda Trampa zbog navodnog pritiska na Ukrajinu da ne istražuje Bajdenove. Činjenica je da je istragu pokrenuo tužilac iz Delavera Dejvid Vajs, koji je radio u vreme Trampa, ali i Obame.

Istražuje se da li su Hanter i njegovi poslovni saradnici otvorili račune u banci "Morgan Stenli" za ukrajinsku naftnu kompaniju "Burisma holding limited", koji joj služe za pranje novca i gde je, od marta 2014. do kraja decembra 2015, uplaćeno oko 6,8 miliona dolara.

PUT NA KiM BOA BAJDENA

MLAĐI sin Džoa Bajdena Bo Bajden bio je jedan od glavnih zagovarača bombardovanja Jugoslavije, 2001. godine je kao advokat u američkoj misiji na KiM pomagao u obuci tužilaca i sudija OEBS. Džo Bajden je odustao od kandidature za predsednika SAD 2015. godine kada je Bo u 46. godini preminuo od raka. Posle njegove smrti Bajden je na KiM rekao da je njegov sin bio "zaljubljen u Kosovo". Na KiM je put nazvan po Bou.

Navodno je tadašnji potpredsednik Bajden uskratio garancije za zajam da bi izvršio pritisak na Ukrajinu da otpusti svog tužioca, kako bi se sprečila istraga o korupciji "Burisme" i tako zaštitio Hanter, njegov sin.

Hanter je, navodno, pomogao i kineskom biznismenu Je Đijanmingu da pregovara o investiciji od 40 miliona dolara za kopanja tečnog gasa na ostrvu u Luizijani. Godine 2018. godine dogovor je propao kad je Je uhapšen u Kini zbog korupcije.

Porodica Izabrani predsednik SAD sa sinom, Foto AP

I Hanterov privatni život je buran i uključuje razvod, vanbračno dete sa striptizetom, zabavljanje sa udovicom brata Boa Bajdena, kao i decenije borbe sa zavisnošću od alkohola i droga. Bio je uhapšen 1988. zbog posedovanja droge, izbačen je iz američke mornarice, jer je bio pozitivan na kokain.

Nove istrage protiv sumnji u vezi sa malverzacijama oko poreza Hantera Bajdena poklapaju se sa sastavljanjem kabineta njegovog oca Džoa. Ukoliko istraga bude u toku kada Bajden uđe u Belu kuću, njegov izbor državnog tužioca mogao bi da bude komplikovan.

A ukoliko republikanci zadrže kontrolu Senata, mogu se očekivati pretresi u vezi sa Hanterovim finansijama i mogućim vezama sa Džozefom Bajdenom. Ako istraga preraste u optužnicu, političke posledice po porodicu Bajden ne bi bile prijatne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...