AMERIČKI NOSAČ AVIONA UZ IRANSKU OBALU: Tenzije sve veće, peta flota spremna da dejstvuje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 12. 2020. u 15:45

АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА УЗ ИРАНСКУ ОБАЛУ: Тензије све веће, пета флота спремна да дејствује (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

AMERIČKI nosač aviona "USS Nimitz", vratio se u Arabijsko more, dok je Vašington smanjio svoje snage u Avganistanu i Iraku.

- "Nimitz Strike Group" raspoređena je u američku 5. flotu kako bi osigurala pomorsku stabilnost i sigurnost u centralnom regionu, povezujući Mediteran i Tihi okean kroz zapadni Indijski okean i tri kritične tačke prigušivanja do slobodnog protoka globalne trgovine - objavila je američka Mornarica na Tviteru.

"USS Nimitz" je prethodno napustio region Zaliva da bi učestvovao u zajedničkim vežbama "Malabar" sa Indijom 17. novembra, ali su manevri okončani 20. novembra.

Raspoređivanje ovih nosača u Persijski zaliv, dolazi u vreme velikih tenzija sa regionalnom silom Iranom, koji je spreman da se osveti onima koji stoje iza atentata na nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, 27. novembra.

Vašington je saopštio da je razmeštanje nosača u Persijski zaliv već bilo zakazano pre atentata na Fahrizadea, ali uprkos tome, prisustvo ratnog broda u blizini strateškog Hormuškog tesnaca zaista stvara bojazan u regionu, jer bi mogući odgovor iranske odmazde protiv snaga iza atentata na nuklearnog naučnika mogao dodatno eskalirati situaciju.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)