JERMENI NE ODUSTAJU: Jermenija saopštila jedini način za rešavanje problema Karabaha

Novosti online

03. 12. 2020. u 14:53

ЈЕРМЕНИ НЕ ОДУСТАЈУ: Јерменија саопштила једини начин за решавање проблема Карабаха

Foto: EPA

SUKOB oko Nagorno-Karabaha može biti rešen samo ukoliko međunarodna zajednica prizna pravo stanovnika tog područja na samoopredeljenje, saopštio je ministar spoljnih poslova Jermenije Ara Ajvazjan, prenosi jermenska državna agencija „Armenpres“.

- Smatraće se da je konflikt rešen samo u slučaju da međunarodna zajednica prizna pravo na samoopredeljenje koje ostvaruje narod Nagorno-Karabaha. Za vreme rata međunarodna zajednica je učvrstila i produbila viđenje na kome insistiramo 26 godina. To je pitanje slobodnih i dostojanstvenih ljudi, koji žive u svojoj istorijskoj otadžbini - rekao je ministar.

Ranije je premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao međunarodnu zajednicu da prizna pravo Karabaha na samoopredeljenje.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)