TURCI NEMILOSRDNO NAPALI: Narod beži, u strahu od represije

Novosti online

03. 12. 2020. u 12:00

ТУРЦИ НЕМИЛОСРДНО НАПАЛИ: Народ бежи, у страху од репресије

Foto: EPA

TURSKE oružane snage nastavile su u utorak svoju vojnu kampanju na severu Sirije, pošto su njihove trupe "zakucale" položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u oblastima Al-Rake i Alepa.

Prema izveštaju sa terena, turske oružane snage proširile su svoj napad u utorak sa područja Ajn Isa u Al-Raki, do grada Manbidž na severoistoku Alepa, piše AMN.

Zbog napada na Manbidž i Ain Isu, nekoliko stanovnika ovih područja bilo je primorano da pronađe sigurnost, usred sve veće bojazni da će turske oružane snage i njihovi saveznici pokrenuti novu vojnu operaciju.

U prošlosti je Turska koristila prisustvo SDF u regionu istočno od Eufrata kao izgovor za pokretanje "antiterorističkih operacija".

Prema Ankari, SDF i Jedinice za zaštitu naroda (IPG) izdanak su van zakona Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je nekoliko godina ratovala sa Turskom.

Uz trupe SDF-a povezane u tekućim operacijama protiv Islamske države (ISIS / ISIL / IS / Daeš) u istočnoj Siriji, Turska će verovatno iskoristiti situaciju i proterati ih iz više oblasti istočno od Eufrata i uspostaviti mnogo veću tampon zonu u severnom delu Sirije.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)