KORONA JE ZAVERA KOJOM HOĆE DA UBIJU BOGA: Verska radio stanica koju slušaju milioni širi veoma opasne teorije

Novosti online

01. 12. 2020. u 00:37

КОРОНА ЈЕ ЗАВЕРА КОЈОМ ХОЋЕ ДА УБИЈУ БОГА: Верска радио станица коју слушају милиони шири веома опасне теорије

Foto: Depositphotos

VIRUS korone je rezultat bezbožničke zavere? Ta teza se već čula od visokih zvainčnika Katoličke crkve, ali nju i dalje slušaju milioni slušalaca talasa „Radio Marije“. Direktor i sveštenik Livio Fancaga u jutarnjoj emisiji objašnjava svoje viđenje kako je došlo do pandemije: „Za mene je ta epidemija kriminalni projekat koji nameće elita čitavog sveta kako bi stvorila svet bez Boga.“

Politika i mediji koji svi govore isto su deo te đavolske zavere, kaže taj radijski voditelj u svešteničkoj odori.

Moglo bi se pomisliti da je to još jedna od zaumnih teorija. Međutim, ona nije na nekom medijskom rubu, već u programu koji svakog dana sluša milion i po Italijana. „Radio Marija“ ima frekvencija širom zemlje kao i javni servis RAI. „Marija“ je megafon ekstremno konzervativnih katolika u Italiji, ali i faktor političke moći u toj zemlji.

Milioni evra od „dobrih katolika“

Ovo nije tek običan radio, objašnjava novinar Fabio Tonači, već „pravi medijski koncern“ koji godišnje okreće milione evra. Za list La Republika je Tonači dobio uvid u godišnje bilanse „Radio Marije“.

- Tu se okreće preko 20 miliona evra. Većina novca se koristi za održavanje goleme tehničke infrastrukture za 874 frekvencija u zemlji - kaže Tonači.

„Radio Marija“ je prisutna i na internetu i proizvodi sadržaje za društvene mreže. Tonači ne može da jamči da je reč o samo 20 miliona evra koji se vide u poslovnim knjigama. Jer „Radio Marija“ je u međuvremenu čitava mreža istoimenih stanica širom sveta i gotovo je nemoguće da se otkriju sve veze među tim radio-stanicama koje sežu od Brazila do Indonezije.

A najveći deo prihoda dolazi putem novčanih poklona slušalaca, kaže Tonači.

- Razgovarali smo s bivšim saradnicima 'Radio Marije'. Oni svedoče o čitavim vrećama pisama u kojima su uplatnice, ali i novčanice. Tipičan slušatelj 'Radio Marije' je usamljena starija žena. A ona će pre ili kasnije otvoriti novčanik i odazvati se pozivu na milodar koji se objavljuje skoro svakog sata.

Italijanska „Radio Marija“ je i veleposednik. Zvanično se vodi kao vlasnik preko 70 nekretnina koje je skoro sve dobila na dar od vernih slušalaca. Teško je reći koliko o svemu tome zna – ili želi da zna – poreska uprava.

„Da vam sve objasnim...“

„Radio Marija“ je nastala još 1986. kao malena stanica parohije u Erbi u blizini jezera Komo. Tako je to bilo nekoliko godina dok u taj radio nije ušao novac Emanuela Ferarija, svojevrsnog kralja sira mocarele, a redakciju je poveo Fancaga. Program je mešavina molitvi, pouka o Bibliji, crkvene muzike koja seže od gregorijanskog peva pa do šlagera.

Ali jednom na dan radio-sveštenik objašnjava slušaocima stanje u svetu. Tu govori ono što misli i o abortusu, homoseksualcima, migrantima ili islamu. I za budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena je Fancaga uveren da je oruđe Sotone.

Zato pohvale u programu dobija čelnik desničarske stranke Lega Mateo Salvini. On je, prema viđenju ovog sveštenika, „iskreni katolik“. Salvini uzvraća komplimente: „I ja slušam Radio Mariju. Pregled štampe patera Livija Fancage je uvek prava stvar.“

Teško je reći čije mišljenje uopšte širi „Radio Marija“. Taj radio recimo prenosi samo poneke izjave papa Franje – među njima nisu pozivi na toleranciju i razumevanje.

Tako je i Vatikan u nevoljama zbog nekih izjava koje se čuju na „Radio Mariji“. Pre nekoliko godina, kad je Italiju pogodila serija zemljotresa, u programu tog radija moglo se čuti da je to kazna Božija zbog zakona o istopolnim zajednicama koji je u to doba uveden u Italiji.

To je nateralo i državni sekretarijat Vatikana da se javno izvinjava. Ali se i dodaje da Vatikan, dakle i poglavar Katoličke crkve, nemaju uticaja na program „Radio Marije“.

(Dojče vele)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Niko

01.12.2020. 05:38

Mislite ona katolicka crkva, koja je istrebila indijance u americi, ili ona sto je pokrala jerusalim... Drzite se vi lepo vašeg verovanja i dajte ljudima mir

Nebojša

01.12.2020. 08:19

Nisam vernik, ali su sto posto u pravu! To je jasno svakome koji ima i trunčicu pameti. Trebalo je da dodaju i činjenicu da svetom vladaju zapadne satanističke sekte čiji su vidjeni članovi deo vladajuće političke i finansijske elite.