AUSTRIJA NE ŽELI RUSKU VAKCINU: Kurc tvrdi da će se držati plana EU

Novosti online

30. 11. 2020. u 21:41

KOMENTARIŠUĆI mogućnost primene ruske vakcine „Sputnjik V“ u Austriji, kancelar te zemlje Sebastijan Kurc izjavio je da je racionalnije pridržavati se plana Evropske unije za kupovinu vakcina.

АУСТРИЈА НЕ ЖЕЛИ РУСКУ ВАКЦИНУ: Курц тврди да ће се држати плана ЕУ

Foto: EPA

Novinar autrijske televizije „Puls 24“ primetio je da Mađarska može da koristi rusku vakcinu „Sputnjik V“ i pitao kancelara da li Austrija razmatra takvu mogućnost.

- Ovde računamo na evropski program nabavki. Zaključili smo ugovore o isporukama sa šest preduzeća. Prva će uskoro registrovati vakcine, na primer, 'Fajzer' i druge. Mislim da je racionalno računati na one dobavljače sa kojima već imamo ugovorne obaveze - istakao je Kurc.

Ranije je on izjavio da je moguće da će vakcinacija protiv virusa korona početi u Austriji već krajem decembra. Prema njegovim rečima, prvi će dobiti vakcinu oni kojima je najpotrebnija – stariji ljudi, osoblje staračkih domova, kao i zaposleni u zdravstvu.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Trenutno je odobrena i sprovodi se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine u Belorusiji, UAE, Venecueli i drugim zemljama. Više od 50 zemalja je podnelo zahtev za nabavku više od 1,2 milijarde vakcina „Sputnjik V“.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri