IMUNITET VEĆ NAKON MESEC DANA: Ruska vakcina „EpiVakKorona“ biće sezonska

Novosti onlajn

27. 11. 2020. u 11:49

VAKCINACIJA ruskom vakcinom „EpiVakKorona" će biti sezonska, proučavaće se učestalost primene, ali imunitet neće biti doživotan, rekao je šef odeljenja za zoonotske infekcije i grip centra „Vektor“ Rospotrebnadzora Aleksandar Rižikov.

ИМУНИТЕТ ВЕЋ НАКОН МЕСЕЦ ДАНА: Руска вакцина „ЕпиВакКорона“ биће сезонска

Foto AP

- Vakcinacija će biti sezonska. Proučavaćemo učestalost revakcinacije. Nakon minimum dve vakcinacije potrebna je revakcinacija za šest ili deset meseci - izjavio je Rižikov.

On se nada da će revakcinacija u budućnosti biti na svake tri godine, da će postojati stabilniji imunitet, ali ne doživotni. To je prednost vakcine u smislu njene sigurnosti.

- Imunitet se formira mesec dana nakon prve vakcinacije. Karantin nije potreban, ali je neophodna zaštita od spoljne infekcije, nošenje maske nakon prve i druge vakcinacije je neophodno kako se u tom trenutku ne bi zarazili, jer organizam u tom periodu nije zaštićen - naveo je Rižikov.

On očekuje da će se nivo zaštite antitela održavati najmanje šest meseci. Tri nedelje posle vakcinacije pacijenti ne bi trebalo da se prehlade i konzumiraju alkohol.

Masovna vakcinacija „EpiVakKoronom“ će početi 2021. godine i biće besplatna.

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024