NOVI PREDSEDNIK OKUPIO STARA LICA: Američka agencija za opšte poslove obavestila javnost o početku prenosa vlasti

D. SAVIĆ

24. 11. 2020. u 23:49

PRENOS vlasti na izabranog predsednika Džozefa Bajdena (78) započet je juče u atmosferi napetosti, jer aktuelni šef Bele kuće Donald Tramp (74) ni tri nedelje posle izbora ne odustaje od tužbi zbog nepravilnosti na biralištima, na vašingtonsku političku scenu vraća mnoga dobro poznata lica demokratskog establišmenta.

НОВИ ПРЕДСЕДНИК ОКУПИО СТАРА ЛИЦА: Америчка агенција за опште послове обавестила јавност о почетку преноса власти

Foto AP

Neki od njih, okupljeni i oko Bajdenovih prethodnika u Beloj kući, Baraka Obame i Bila Klintona, i nama dobro poznati, sada se suočavaju sa izazovima drugačijeg sveta.

O napetosti je juče svedočilo saopštenje američke Agencije za opšte poslove (GSA) čija direktorke Emili Marfi je, obaveštavajući o početku prenosa vlasti, smatrala za shodno da kaže da je odluka doneta bez pritisaka. Tramp je, međutim, tvrdio da su je "uznemiravali, pretili joj i maltretirali je", ali da on nastavlja borbu:

- Naš slučaj se nastavlja, borićemo se i verujem da ćemo pobediti! Bez obzira na sve, u interesu naše zemlje, ali i Emili i njenog tima, savetujem da rade šta treba da rade po protokolu, a ja sam mom timu rekao isto - zaključio je Tramp.

Dok diskretno sakuplja novac za sudske sporove, Bajden je glasno imenovao ključne ljude svoje administracije. Iako su analitičari upozoravali da će svet bar narednih šest meseci ostati u senci Bajdenovih prioritetnih borbi na domaćem terenu, planeta je usredsređena na diplomatski tim predsednika koji je veliki deo karijere senatora i Obaminog potpredsednika posvetio svetskim problemima.

Imenovanjem prijatelja iz senatskih klupa i predsedničkog kandidata koji je izgubio od republikanca Džordža Buša, Džona Kerija, za predsedničkog predstavnika za klimu, Bajden je ovu temu visoko plasirao u svojoj agendi. Dva ključna saradnika Bajdena, na čelu diplomatije budući šef Stejt departmenta Toni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven, uz ambasadorku SAD u UN Afroamerikanku Lindu Tomas Grinfild, nagoveštavaju nameru pomirenja Amerike sa Evropom i brzi povratak multilateralizma, uz naglasak na rešavanje suparništva s Kinom, oštriju politiku ka Rusiji Vladimira Putina i Turskoj predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U tom kontekstu trebalo bi očekivati i krojenje odnosa prema Srbiji, prema kojoj su ovi akteri, na čelu s Bajdenom, odavno trasirali politku podrške evroatlantskim integracijama, ekonomiji, uz čvrst stav o nezavisnosti Kosova. Kako se ne očekuje da se Balkan, a ni rešavanje odnosa Beograda i Prištine, nađu među prioritetima, očekuje se da će to, bar pola godine, biti prepušteno Evropskoj uniji.

U Bajdenovom timu posebnu pažnju privlače dve žene. Avril Hejns viđena je za prvu ženu direktora nacionalne obaveštajne službe, dok će Dženet Jelen postati prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi Ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i Odborom ekonomskih savetnika u Beloj kući u teškom trenutku privredne krize u SAD, nezapamćene od Velike depresije. Očekuje se da se fokusira na rešenja sve veće ekonomske nejednakosti i klimatske promene.

Na čelo Ministarstva unutrašnje bezbednosti dolazi Alehandro Majorkas, advokat kubansko-američkog porekla, koji je služio kao zamenik sekretara državne bezbednosti u Obaminoj administraciji.

DAČIĆ: NIJE OVO ISTI BAJDEN

PREDSEDNIK parlamenta Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje "ekstremne promene" u odnosu SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, posle promene na čelu Amerike, već da očekuje da će SAD i kada Džozef Bajden preuzme funkciju predsednika, i dalje podržavati dijalog. "Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz devedesetih godina, uključujući predstavnike američke administracije i imena koja se pominju kao moguća kadrovska rešenja", rekao je Dačić. "Vremena su se promenila i sada je nemoguće doći do bilo kakvog dugoročnog rešenja za KiM bez saglasnosti i učešća Srbije", istakao je Dačić. Američka deviza je, dodao je on, "stanje na terenu, a stanje na političkom terenu je takvo, da nije više isto kao kad je Bajden bio prošli put".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024