TAJNA ŠTA JE U ŠPRICU: Ubrzana kampanja za vakcinaciju protiv kovida u Francuskoj, vlasti najavljuju za kraj decembra prve "igle"

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 11. 2020. u 22:32

DRUGI talas epidemije virusa korona opada u Francuskoj zahvaljujući merama opšteg karantina koji je uveden na samom početku ovog meseca, a novosti koje ovih dana stižu od gradskih vlasti Pariza ukazuju da bi treći talas mogao da bude sprečen ili znatno ublažen vakcinom, već od januara, a možda i od sredine decembra!

ТАЈНА ШТА ЈЕ У ШПРИЦУ: Убрзана кампања за вакцинацију против ковида у Француској, власти најављују за крај децембра прве игле

Foto AP

Gradonačelnica Pariza An Idalgo, naime, namerava da oko Nove godine započne s vakcinacijom čak pola miliona Parižana.

Gradske vlasti Pariza žele da u prvom naletu cepivo primi od 30 do 40 odsto građana, počev od onih najugroženijih, zdravstvenih radnika i starijih od 65 godina. Usledila bi, zatim, tokom godine, druga tura, kada se planira da bude cepljen ostatak od nešto preko dva miliona žitelja francuske prestonice, koliko ih živi na prostoru bez okolnih predgrađa.

U kabinetu An Idalgo uveliko spremaju scenario za kampanju vakcinisanja protiv kovida 19, koja se odvija znatno brže od ranije predviđenih planova, imajući u vidu da je nekoliko uspešnih vakcina prisutno na tržištu, ili će uskoro biti. Gradski stručnjaci razrađuju program vakcinacije do tančina. Rizične grupe će dobijati poziv od zdravstvene službe, a već je u tu svrhu određeno i pet lokacija za masovno cepljenje, čije se adrese, za sada, ne saopštavaju javnosti.

Sve će potanko već tokom ove sedmice obrazložiti gradonačelnica. Prve informacije već je dala An Sujris, njena pomoćnica zadužena za zdravstvo.

Sve to se događa u trenutku kada je samo polovina Francuza izjavila da je spremna da se vakciniše tokom godine, čekajući da na drugima vide efekte ekspresno napravljenih vakcina. Zbog toga, gradske vlasti Pariza su odlučile da uskoro organizuju građanske panele, uz učešće reprezentativnih predstavnika koji će se birati po principu izbora učesnika u ispitivanjima javnog mnjenja, da bi se objasnila bezbednost vakcine i pridobila javnost za cepljenje.

RIZIČNE GRUPE

ELIZABET Buve, koja je zadužena da na nacionalnom nivou razradi strategiju vakcinisanja, poručila je da bi tokom prva dva ili tri meseca sledeće godine trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju