NAJVEĆE MASOVNO SAMOUBISTVO SEKTAŠA: Kako je više od 900 ljudi popilo otrov i otišlo u smrt (FOTO+VIDEO)

Novosti online

19. 11. 2020. u 00:50

JUČE su se navršile 42 godine od kako se dogodilo najveće kolektivno samoubistvo u modernoj istoriji, poznato kao DŽounstaun masakr.

НАЈВЕЋЕ МАСОВНО САМОУБИСТВО СЕКТАША: Како је више од 900 људи попило отров и отишло у смрт (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Vođa sekte "Hram ljudi" DŽim DŽouns poveo je stotine svojih sledbenika u masovno samoubistvo, koje se dogodilo u njihovoj komuni u severozapadnom delu Gvajane.

Mnogi od njegovih pratilaca dobrovoljno su ispili otrov, a oni koji su odbili - bili su ubijeni. Ukupan broj žrtava ovog masakra, koji se dogodio 18. 11. 1978. godine je 909, od kojih su trećina bila deca.

DŽim DŽouns je bio harizmatični sveštenik koji je osnovao hrišćansku sektu "Hram ljudi" (People's Temple) u Indijanapolisu tokom 1950. Propovedao je protiv rasizma, a njegova sekta privukla je veliki broj Afroamerikanaca.

Grupu je 1965. preselio u Severnu Kaliforniju, pa 1971. u San Francisko. Tokom 1970. njegova crkva optužena je od strane medija za finansijku prevaru, fizičko zlostavljanje članova i dece. Paranoični DŽouns tada je pozvao svoje sledbenike da se presele sa njim u Gvajanu, gde im je obećao da će izgraditi socijalnu utopiju u džungli.

Tri godine ranije mala grupa njegovih pratilaca otputovala je tamo kako bi uspostavila ono što je kasnije postalo DŽounstaun.

Međutim, DŽounstaun nije bio raj koji im je lider obećao. Članovi hrama radili su satima u polju i bili su kažnjavani svaki put kada bi doveli u pitanje autoritet lidera.

Pasoši su im oduzeti, pisma koja su slali kući bila su cenzurisana, a DŽouns im je ispirao mozak.

DŽouns je tada počeo da boluje od psihičkih problema i postao zavistan od droge, a bio je uveren da su američka vlada i drugi spremni da ga unište.

Zahtevao je od članova Hrama da učestvuju u lažnim samoubilačkim vežbama usred noći.

U novembru 1978. godine, američki kongresmen Leo Rajan odlučio je da poseti DŽounstaun radi istrage.

Rajan je 17. novembra stigao tamo sa grupom novinara i drugim posmatračima. Prvog dana posete je bilo sve u redu, ali je sledećeg dana, kada se delegacija spremala za polazak, nekoliko članova sekte prišlo Rajanu i njegovim pratiocima i pitali ih za izlazak iz Gvajane.

DŽouns je zbog ovoga postao uznemiren, a jedan od njegovih poručnika napao je Rajana nožem.

Kongresmen je pobegao iz incidenta nepovređen, ali je DŽouns potom naredio zasedu i Rajan i četvorica njegovih saputnika ubijeni su dok su se ukrcavali u avion.

DŽouns je okupio pristalice i objavio da će se vratiti po još kongresmena i da neće moći da prežive.

- Moje mišljenje je da treba da ispijemo napitak kao stari Grci, i tiho odemo. Jer to nije samoubistvo, to je revolucionarni akt - rekao im je tada. Rekao je i da dolaze snage Gvajane da ih ubiju i muče i da nemaju vremena za gubljenje.

Podeljen je valijum i cijanid pomešan sa sokom. Većina je uzela dobrovoljno, majke su prvo davale deci, a pronađena su i tela sa tragovima koji ukazuju da nisu svi popili otvor dobrovoljno.

Kada su zvaničnici Gvajane stigli sledećeg dana u komunu, zatekli su zemlju prekrivenu telima. Mnogi su umrli zagrljeni.

Sam DŽouns nije popio otrov, već je pronađen sa prostrelnom ranom u glavi.

Nekoliko stanovnika je uspelo da pobegne u džunglu, a samoubistvo je preživelo nekoliko desetina članova Hrama, uključujući i nekoliko sinova vođe sekte, jer su u tom trenutku bili u drugom delu Gvajane.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)