RADILI I VODENI TOPOVI: Policija u Berlinu pokušava da rastera demonstrante, učesnici protesta uzvraćaju petardama i bakljama

Tanjug

18. 11. 2020. u 13:52

РАДИЛИ И ВОДЕНИ ТОПОВИ: Полиција у Берлину покушава да растера демонстранте, учесници протеста узвраћају петардама и бакљама

Foto AP

Berlinska policija, pojačana policijskim jedinicama iz cele Nemačke, razmeštena danas u većem delu centralnog Berlina, upotrebila je vodene topove na demonstrantima koji su protestovali protiv restriktivnih mera vlade.

Iz policije je saopšteno da su se demonstranti oglušili o upozorenja da stave maske i održavaju propisanu fizičku distancu.

Nakon intervencije vodenim topovima policajci su utrčali među demonstrante i nekolicinu priveli, a demonstranti su uzvratili petardama i bakljama, preneo je AP.

U nemačkom Bundestagu poslanici se danas izjašnjavaju o predlogu zakona koji bi nemačkoj vladi omogućio da samostalno uvodi antiepidemijske restrikcije, bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Vlada je zabranila okupljanja, zaštitne ograde postavljene su oko državnih institucija u slučaju da se demonstranti ogluše o vladinu zabranu, ali ipak, velika grupa ljudi okupila se još jutros kod Brandenburške kapije, nedaleko od parlamentarnog zdanja i samo je nekolicina imala zaštitne maske i pridržavala se propisane fizičke distance.

Iako većina Nemaca prihvata i poštuje najnovije mere vlade, kritičari tvrde da bi usvajanje novog zakona dalo vladi Nemačke prevelika ovlašćenja u ugrozilo građanska prava Nemaca s obzirom da će se mere donositi bez prethodnog odobrenja Bundestagu.

Foto AP

Ultradesničarska Alternativa za Nemačku uporedila je takav zakon sa Aktom o odobrenju (vladi) iz 1933. godine koje je doneo Hitlerov nacistički režim, preneo je Rojters.

Na protestima u Berlinu su nošeni natpisi među kojima i jedan na kojem piše "Vratite nam naše živote".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vladimir

19.11.2020. 00:07

Što bi rekli naši "opozicionari" - ali to je fina voda, banjska voda koja prosto "oporavlja" protestante i svima je lepo!? Idiotizmu nikada kraja! Oni bi opravdali i "kristalnu noć" 1938 god. koji je bio uvod u Holokaust!