TRAMP, PREKRŠEN JE USTAV: Amerika i dalje bez tranzicije vlasti u Vašingtonu

D. SAVIĆ

17. 11. 2020. u 06:40

AMERIČKI Ustav nikada ranije nije bio tako ozbiljno prekršen kao na ovim predsedničkim izborima, tvrdi aktuelni američki predsednik Donald Tramp, koji i dalje odbija da prizna pobedu demokratskom rivalu Džozefu Bajdenu.

ТРАМП, ПРЕКРШЕН ЈЕ УСТАВ: Америка и даље без транзиције власти у Вашингтону

Foto Tanjug

- Ja sam pobedio! - prkosno nastavlja da ponavlja Tramp. - Zašto mediji koji plasiraju lažne vesti neprekidno pretpostavljaju da će se Bajden popeti na mesto predsednika, čak ni ne dozvoljavajući našoj strani da pokaže koliko je Ustav kršen na ovim izborima.

U seriji tvitova, od kojih je kompanija "Tviter" neke označila upozoravajućim, naveo je da je veliki broj posmatrača izbačen iz prostorija za glasanje u mnogim državama, kao i da su demokrate preinačile milione glasačkih listića u svoju korist.

- Svet posmatra! - upozorio je Tramp.

Istovremeno, njegova pravna zastupnica Sindi Pauel kaže da bi Đina Haspel, direktorka CIA, trebalo da "bude smenjena", jer se nije oglašavala povodom izbornog softvera "Dominion" koji pominju i Tramp i njegove pristalice kao instrument kojim je sprovedena "izborna prevara" u nekoliko država u kojima je Bajden izvojevao pobedu. Iako su ove tvrdnje opovrgli brojni neutralni eksperti, Pauelova tvrdi da ima uzbunjivača koji će izneti pred javnost informaciju da je ovaj sofver iskorišćen da se izbrišu milioni glasova birača republikanskog kandidata.

JEVREJI PROTIV KRISTIJANE AMAPNUR

Kristijana Amanpur je iskoristila Holokaust protiv Jevreja da ponovo okalja reputaciju predsednika Trampa i 72 miliona ljudi koji su glasali za njega, smatra portparol američke Konferencije za jevrejske poslove Rabi Spiro, podsećajući da je Amanpurova na 82. godišnjicu Kristalne noći, okidača za genocid protiv celog naroda, to uporedila sa četiri godine Donalda Trampa.

Foto EPA

- Amanpurova govori o Kristalnoj noći, a ćuti kada "Antifa" fizički napada obične Amerikance. Ona hvali sledbenike pokreta "Crni životi su važni" koji, slično kao u Kristalnoj noći, vrše teror na ulicama - navodi Spiro.

- Si-En-En treba da otpusti Amanpurovu jer ona nija novinarka, nego propagatorka.

Konzervativni mediji u SAD podsećaju da još od 1888. godine nije zabeleženo da je jedan predsednik Amerike dobio više glasova za reizbor nego kada je prvi put pobedio, a ipak izgubio izbore. Tramp je na ovim izborima dobio čak 10 miliona glasova više nego kada je pobedio Hilari Klinton 2016. godine, čime je oborio i rekord glasova koje je osvojio jedan predsednik u borbi za reizbor. Istorijski je neobično da je, uprkos tome, prema projekcijama, izgubio od Bajdena.

Nasuprot tome, Trampov prethodnik Barak Obama je izgubio u trci za reizbor pet miliona glasova, a ipak je 2012. godine bio izabran. Obama, koji je inače zdušno pomagao svom nekadašnjem potpredsedniku Džozefu Bajdenu da se, kao predsednik, domogne Bele kuće, sad priznaje da pobeda demokrata može da se pretvori u pirovu.

Obama u memoarima "Obećana zemlja", koji danas izlaze u SAD, polemiše sa Trampovom politikom, ali priznaje da to što je aktuelni stanar Bele kuće osvojio više od 70 miliona glasova pokazuje duboku podeljenost Amerike:

- To mi govori da smo još duboko podeljeni - navodi Obama. - To je veliko breme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista