NOVI EGZODUS JERMENA: U strahu od odmazde Azerbejdžanaca napuštaju svoje domove, putevi puni nakrcanih vozila

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 11. 2020. u 22:02

U NAGORNOM Karabahu je počeo novi egzodus Jermena. U strahu od odmazde Azerbejdžanaca, Jermeni sada napuštaju rodna ognjišta. Posle dogovora Jermenije, Azerbejdžana i Rusije 9. novembra o prekidu rata kojim je određeno da se moraju vratiti neki delovi teritorije Azerbejdžanu, ozlojeđeni Jermeni pale svoje kuće, prodavnice i druge objekte ne želeći da se njima koriste Azerbejdžanci.

НОВИ ЕГЗОДУС ЈЕРМЕНА: У страху од одмазде Азербејџанаца напуштају своје домове, путеви пуни накрцаних возила

Foto Tanjug-AP

Užasavajuće slike se mogu videti u Lačinskom, Kelbadžarskom i Agdamskom rejonu. Gore mukom građene porodične kuće i drugi objekti. Kelbadžarski rejon treba da pređe pod kontrolu Azerbejdžana već u nedelju, Agdamski do 20. novembra, a Lačinski rajon do prvog decembra.

Mali broj novinara koji se nalaze u tim krajevima kažu da se na putevima vide automobili i kamioni krcati stvarima. Jermeni voze sa sobom nameštaj i stvari, a poljoprivrednici i životinje.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Jermenije Zohrab Mnatsakanijan koji tvrdi da se konačnim rešenjem karabahskog pitanja ne može smatrati dogovor koji su potpisali Pašinijan, Alijev i Putin. To je on izjavio u razgovoru sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Francuske kao i zamenikom državnog sekretara SAD Stivenom Biganom. Jermenski ministar smatra da je dogovor potpisan 9. novembra bio samo dokument o primirju i dolasku mirotvoraca, a o statusu Nagornog Karabaha tek treba da se razgovara.

Hoće li Zapad "post festum" uspeti da natera rukovodstvo u Bakuu da ipak popusti da Karabah dobije određeni status, tek će se videti. Do sada je predsednik Iljham Alijev slavodobitnički ponavljao da u dogovoru nema niti reči o statusu Nagornog Karabaha i da će on biti azerbejdžanska teritorija.

Foto Tanjug-AP

Jedno je neosporno, da nije bilo ruskog predsednika Vladimira Putina, za par dana azerbejdžanska vojska bi zauzela ceo Nagorni Karabah, i to odlično zna vojno rukovodstvo Jermenije pa su nerazumne ljutnje onih koji misle da im Rusija nije pomogla. Uostalom, Putin je Jermene davno upozoravao da im je mudrije da se kompromisno reši problem i da se vrate one teritorije koje su ranije bile azerbejdžanske.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u petak je kritikovala sve one koji tvrde kako je tobože Rusija ostavila na cedilu Jermeniju u karabahskom konfliktu. Zaharova ističe da je Rusija uložila velike napore za mirno rešenje krize, a sada je poslala i svoje mirotvorce.

U saopštenju Ministarstva odbrane Nagornog Karabaha navodi se da je u dvomesečnom ratu poginulo 1.339 jermenskih vojnika. Nije precizirano koliko je njih ranjeno, niti koliko je civila izgubilo živote.

PROTESTI I HAPŠENJA

NA poslednjem okupljanju u centru Jerevana na kojem su demonstranti tražili da premijer Jermenije Nikol Pašinijan podnese ostavku uhapšeno je više od šezdeset osoba, što je manje u poređenju sa danom ranije kada je privedeno 129 demonstranata. Najčešća parola koja se čula bila je "Nikol - izdajnik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)