AZERBEJDŽANSKI MINISTAR ŠOKIRAO: Jermenske manastire gradili Albanci! (FOTO)

Novosti online

11. 11. 2020. u 23:40

SUKOB u Nagorno-Karabahu utihnuo je 10. novembra. Vodile su se krvave bitke od 27. septembra, a i Azerbejdžan i Jermenija su napumpavale broj poginulih u redovima neprijatelja, kao i broj uništene vojne tehnike i infrastrukture.

АЗЕРБЕЈЏАНСКИ МИНИСТАР ШОКИРАО: Јерменске манастире градили Албанци! (ФОТО)

Foto: Twitter/ Anar Karimov

Po svemu sudeći, Jermeni su prema novom sporazumu o prekidu rata potpuni gubitnici. Ostali su bez polovine Nagorno-Karabaha i izgubili su regione koji su bili izvan Nagorno-Karabaha, ali pod kontrolom jermenskih Snaga odbrane Arcaha (ADA).

Jermeni Arcaha sada su povezani sa svojom maticom Jermenijom putem Lačinskog koridora i to je sve. Stepanakert je ostao pod njihovom kontrolom, dok je drevni jermenski grad Šuši pao u ruke Azera. U ruke Azera su pali i brojni drevni manastiri Jermenske apostolske crkve, pa sada pojedini glasovi iz Bakua govore o istoriji ovih objekata. Tako se na tviteru oglasio i Anar Karimov, aktuelni ministar kulture u vladi Azerbejdžana. On je poreklo jermenskih manastira pripisao drevnim albanskim plemićkim porodicama sa Kavkaza.

- Manastir Kudavang je jedno od najboljih svedočanstava drevne civilizacije kavkaske Albanije. Građen od 9. do 13. veka, a na inicijativu supruge albanskog princa Vakhtanga u regionu Kalbajara u Azerbejdžanu, ovaj kompleks se sastoji od crkve Arzu Katun, crkve Hasan, bazilike i 2 kapele - rekao je Karimov.

On je dodao da su monaški kompleks Kudavang kasnije okupirale jermenske oružane snage 1992. godine i da je bio "podvrgnut izmenama i falsifikovanjima s ciljem promene porekla i karaktera kršeći UNESCO-vu Hašku konvenciju iz 1954. godine".

- Sada će oslobađanjem regije Kalbajar u Azerbejdžanu od jermenske okupacije, zvona, krstovi i poznati albanski kameni krstovi iz manastira Kudavang biti ilegalno premešteni u Jermeniju. To je grubo kršenje UNESCO-ve Konvencije o nezakonitom izvozu kulturnih dobara iz 1970. godine - rekao je Karimov.

Ovom izjavom ministar Karimov je probudio duhove prošlosti i naveo mnoge istoričare, posebno one na Balkanu da ponovo preispitaju poreklo Albanaca. Bilo je više teorija o njihovim korenima, prapostojbini, posebnosti albanskog jezika koji se umnogome razlikuje od svih ostalih na Balkanu, tj. nema ama baš nikakve dodirne tačke ni sa jednim na Balkanu.

Ostaje nam da ponovo postavimo pitanje: Ko su Albanci? Odakle oni na Balkanu, južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori?

Tvrde da su Iliri. Nisu nas ubedili u to, a mnogi istoričari su govorili da su upravo dovedeni sa Kavkaza i nastanjeni na Balkan kako bi služili kao odani ratnici Vizantije, kasnije i Mlečana. Ko je Skenderbeg? Srbin naravno. Iz srpske plemićke porodice Kastriotovića, a Albanci ga svojataju i prisvajaju kao svog junaka i vladara, kao što su ukrali i grb sa zastave Nemanjića.

Poznata je kavkaska teorija o njihovom poreklu koju zastupaju pre svega istoričari poput Jovana Deretića, Gojka Vukčevića, Slavenka Terzića. Ta teorija ovako glasi:

- Najstariji zapisi govore o državi zvanoj Kavkaska Albanija na jugu. Severni delovi su bili konfederacija paganskih plemena. U prvom veku posle Hrista Kavkaska Albanija je vladala današnjim Azerbejdžanom. Borili su se sa Rimljanima i Persijancima i rano su prešli na hrišćanstvo. Teritorija ove države se danas je teritorija ruske republike Dagestan.

Foto: EPA

Albanija na Kavkazu nalazila se na istočnim padinama te planine do Kaspijskog mora, pokrajina Širvan, savremeni Azerbejdžan i Dagestan. Severno od Albanije nalazila se zemlja Alana, severno-zapadno su bili Iberi, a zapadno i južno od reke Kur Jermeni. Postojao je jedan grad pod imenom Albana na obali Kaspijskog mora između savremenih gradova Divičija i Derbenta.

U VIII veku Arapi su zaposeli zemlje oko Kaspijskog mora i iza Kavkaza. Halifat je ovim osvajanjem, došao u sukob sa Hazarima. Arapi su bili zaštitnici islama, a Hazari Mojsijeve vere, pa je sukob, pored drugih imao i verski karakter.

Hazari su nametali Albancima vrlo težak danak pa su ovi stali na stranu Arapa i većim delom prešli na islam. Hazarski vojskovođa u ratovima sa Arapima je bio kaganov sin Bardžil.

Kada je ušao sa vojskom u Albaniju 730. godine naredio je da se samo muslimani pobiju. Ta Bardžilova naredba je naterala Albance da beže i da traže spas kod Arapa. Za to vreme na Sredozemnom moru su vođene teške borbe između Arapa, kao predstavnika islama i Romeja (Vizantijsko carstvo), kao predstavnika hrišćanstva.

Arapi su oteli od Romeja veći deo Sicilije i deo južne Italije, pa da bi ojačali islamsko stanovništvo u ovim zemljama doveli su deo stanovništva iz kavkaske Albanije, koje je izbeglo ispred Hazara.

Borbe između Arapa i Romeja na Siciliji su trajale dugo vremena i u periodu 827—878., Sicilija je podeljena na dva dela, islamski i hrišćanski, pa otuda naziv Dve Sicilije. Romeji su uspeli 970. godine da osvoje islamski deo i na tom prostoru su preuzeli Albance. Jedan deo ovog naroda preveli su u hrišćanstvo.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Peca

12.11.2020. 00:16

Kafa sam ziveo u Juznoj Africi imao sam turisticku firmu i vozio jednog Iranca u neki game reserv. On mi je rekao da zna ko su Albanci i da su oni ziveli bas u tom regionu o kome pisete ,i da su se oni jedva otarasili od njih tako sto su ih rselili i poslali na Balkan. Bili su veoma krvolocan narod i bez casti . Iskoristili su Islamsku veru i pohlepu da ih presele u Srpske teritorije koje su ostale nezasticene posle Kosovske butke . On se kleo da su to ucili na muslimanskom fakultetu u Iranu . Inace veoma posten i castan covek kao musteroja . Veoma obrazovan.

Rašo

12.11.2020. 13:15

@Pero - Срби су, доказано, за последњих нешто преко 8500 година на Хелму који су Германи преименовали у Балкан! Можда су и од раније, што је вероватно али то још није ни доказано ни оповргнути.

Ljube

12.11.2020. 01:12

Izrael drzao na kontroli i jedne i druge u ovom konfliktu ,,,ispitivanje dronova i nove tehnike ,a na kraju su odlucili ds puste niz vodu Jermene ,uz blagoslov Rusije .....

rale

12.11.2020. 06:56

tacno je da su albanci poreklom sa kavkaza,to sam tvrdio vise puta.na balkanu su stizali kao jeftina radna snaga,arapi su ih iznajmivali za nosenje tereta,i tu ih ostavljali,jer nije se isplatilo da ih vracaju nazad.trebalo ih je hraniti usput.kada ih se nakupilo veliki broj,nisu se mogli uklopiti sa drugim narodima a u to vreme SRBIJOM kao i vecim delom evrope vladao je CAR DUSAN;trazili su da ih negde preseli,kako bih mogli da zive izolovano od drugih naroda,dao im je jedan deo albanije mahom brdovito i planinsko i tu su nastavili da se razmnozavaju.to je bila srpska zemlja koju su kasnije oteli.anti ,i iliri su prvi naselili balkan,a to je slovenski narod,sa kojim albanci nemaju nikakve veze.to je prava istina

Menjaju istoriju a mi pristajemo

12.11.2020. 07:57

Verovatno ona dinastija Nimani sto su gradili manastire na Kosmetu. A mi u sred BGD imamo spomenik ocu azerskog precednika. Jakob smo pametno i sa uvlacenjem Srbije u Veliku Albaniju kao i naseljavanjem iskljucivo migranata muslimana. Nama se I gore sprema jer nemamo maticu drzavu.

ime poznato redakciji

12.11.2020. 08:24

Аљбанци су оно што смо већ одавно знали - деструктивно, лутајуће племе.

Kosta

12.11.2020. 13:11

У прилог овоме наводим лично искуство из дружења са Азерима који су ми управо тврдили да и данас један дио Азербејџана има назив Албанија, те су показали народну ношњу, музику и игре из тог дијела њихове земље, а све је врло-врло слично ношњи и обичајима Шиптара муслимана из племена Геге. Такође, тврде да прави Шиптари и антрополошки одговарају становницима дијела Кавказа. Ја у први мах нисам могао вјеровати у те приче Азера, али докази су били више него случајност... Управо су Геге важили као једни од највјернијих слугу Турцима-Османлијама на европским просторима. Ко је, зашто и како, довео Геге из Кавкаске Албаније на наше европске просторе, то никада није ни истраживано јер се од истине зазире. Јасно је да су се колонисти интегрисали са домаћим Епирцима, Тоскама и Цинцарима, те су им у двадесетом вијеку наметнули и свој језик као службени (Шћип), те је тако формирана нација (која себе назива Шћиптаре) и држава Албанија. Све у свему они немају никакву везу са Илирима који су насељавали просторе далеко сјеверније од данашње Албаније и који су били асимилирани много прије досељавања кавкаских колониста у доба Византије и Османлија. Уосталом, "Илири" док су постојали нису себе називали Илирима, већ су им то име касније приписали Римљани. Исти је случај са Византијцима који су себе називали Ромејима. Тако да тврдње Шиштара о илирском поријеклу дјелују сасвим провидно.

Rašo

12.11.2020. 13:25

Одлично да је неко најзад јавно написао истину о Албанцима. Недостаје последњи део како су са Сицилије дошли на Балкан. Дошли су са ромејским војсковођом Ђорђем Манијаком који их је повео као помоћни војску при његовом укључивању у династичке борбе 1043. Он је погинуо а они остали на Балкану уз одобрење Српских владара да се баве сточарством и тако плаћају накнаду за боравак!