AZERBEJDŽAN: Jermenija je kapitulirala

Novosti online

10. 11. 2020. u 08:26

BAKU smatra da je Jerevan u suštini kapitulirao potpisivanjem dokumenta o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

АЗЕРБЕЈЏАН: Јерменија је капитулирала

Foto: Tanjug/AP

- Pitanje Karabaha ima vojno rešenje, ali sam ja želeo da se to pitanje reši političkim putem. Ispostavilo se da je tako kao što sam govorio – vojna faza je završena, prelazimo na političko pitanje.

Može se reći da smo potpisali dokument koji je za nas od najveće koristi. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan ga je potpisao, drugog puta nije bilo. Priznanje poraza je u suštini kapitulacija u ratu“, izjavio je Alijev u obraćanju naciji, a prenela televizija „ AzTv“.

Ranije je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)