IRAN UVODI NOVE MERE: Rekordan broj preminulih, zabranjena putovanja

Tanjug

02. 11. 2020. u 14:51

U IRANU je u protekla 24 sata zabeležen rekordan broj preminulih od posledica korona virusa - njih 440, u vreme kada je na snagu stupila zabrana izlaska i ulaska u velike gradove, dok šef medicinskog saveta upozorava da je Iran dostigao "katastrofalnu stopu smrtnosti".

ИРАН УВОДИ НОВЕ МЕРЕ: Рекордан број преминулих, забрањена путовања

Foto D.Milovanović

Od početka oktobra zatvorene su škole, džamije, prodavnice i restorane u većem delu zemlje, a danas je uvedena četvorodnevna zabrana putovanja u i iz 25 gradova, uključujući Teheran, prenosi državna televizija.

Iranski državni mediji prenose da će vlada doneti odluku o uvođenju potpunog, dvonedeljnog zaključavanja prestonice, bez daljeg pojašnjavanja, navodi Rojters.

Ukupno je do sada u Iranu, pandemijom najteže pogođenoj zemlji Bliskog istoka, preminulo 35.738 osoba.

Portparolka Ministarstva zdravlja rekla je za državnu televiziju da je u protekla 24 sata registrovano 8.289 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 628.780.

Šef iranskog medicinskog saveta Mohamadreza Zafargandi izrazio je u nedelju sumnju u zvanične podatke, upozorivši da je Iran dostigao "katastrofalnu stopu smrtnosti", prenosi agencija ISNA.

"Zvanični podaci o broju preminulih zasnivaju se na broju registrovanih pacijenata. Istraživanjem na terenu u bolnicama i na grobljima, naš savet je prokupio podatke koji su najmanje tri puta veći od zvaničnih", rekao je on.

Medicinski savet je nevladina organizacija koja je odgovorna za izdavanje dozvola lekarima u Iranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024