NOVI REŽIM ULASKA U DRŽAVU: NJujork uvodi karantin pre testiranja na koronu

Tanjug

01. 11. 2020. u 00:46

НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ДРЖАВУ: Њујорк уводи карантин пре тестирања на корону

Foto: Tanjug/AP

VEĆINA ljudi koji dolaze u državu NJujork moraće da provedu najmanje tri dana u karantinu pre nego što se testiraju na korona virus, a ukoliko rezultat bude negativan, moći će da napuste karantin.

Ove mere se neće odnositi na stanovnike država sa izuzetno velikim brojem novozaraženih, a za NJujorčane koji napuštaju državu na manje od 24 sata važiće drugačija pravila, saopštio je guverner Endrju Kuomo.

Kuomo je kao primer država sa izuzetno velikim brojem novozaraženih naveo Konektikat, Pensilvaniju i NJu DŽersi, odakle mnogi dolaze za NJujork. Guverner nije precizirao da li će od novog režima biti izuzeti Vermont i Masačusets.

Oni posetioci NJujorka čiji rezultat bude pozitivan na korona virus moraće da ostanu u karantinu.

Građani će po dolasku u državu takođe morati da pokažu negativan test na korona virus ne stariji od tri dana, prenosi Rojters.

NJujorčani koji se vraćaju u državu nakon manje od 24 sata moraju da se testiraju u periodu od četiri dana po dolasku, ali Kuomo nije precizirao da li moraju da budu u karantinu dok čekaju rezultate.

Ukoliko su građani NJujorka bili van države duže od 24 sata, za njih važe ista pravila kao i za ostale.

Iz kancelarije guvernera niko nije bio dostupan za komentar radi pojašnjenja novog režima ulaska u državu.

Prema pravilima su na snazi u ovoj državi, putnici mogu da izađu iz samoizolacije samo četiri dana nakon moguće izloženosti virusu, uprkos tome što Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da je period inkubacije 14 dana i da test može da pokaže lažan negativan rezultat ukoliko se uradi isuviše rano.

Novim pravilima zamenjeni su raniji propisi prema kojima oni koji u NJujork dolaze iz država sa lošom epidemiološkim situacijom moraju da budu u samoizolaciji u svojim domovima ili hotelu tokom 14 dana, bez obzira na rezultat testa. Ova lista države proširena je na skoro sve u SAD.

Ranije u toku godine, NJujork je bio jedan od najsmrtonosnijih žarišta epidemije na svetu, ali sada ima jednu od najnižih stopa zaraženosti u SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)