PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE: Sada je vreme za strpljenje i disciplinu

Tanjug

29. 10. 2020. u 23:33

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je večeras da će sve zemlje članice EU dobiti vakcine protiv Kovid19 "u isto vreme i pod istim uslovima srazmedrno broju stanovnika".

ПРЕДСЕДНИЦА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Сада је време за стрпљење и дисциплину

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen je nakon video konfrencije lidera EU 27 koji su vanredno razgovarali o EU saradnji i odgovoru na drugi talas korona virusa, ocenila da je situacija u Evropi ”vrlo ozbiljna”, uz porast brojeva inficiranih, hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

-Ako ne regujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije- upozorila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dele tačne i pravovremne informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kaoo bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je nagalsila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gde se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

”Razumem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vreme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobediti virus”, zaključila je fon der Lajen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve