FAUČI O AMERIČKOM CEPIVU: Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara

Tanjug

29. 10. 2020. u 20:55

ФАУЧИ О АМЕРИЧКОМ ЦЕПИВУ: Прве вакцине крајем децембра или почетком јануара

Entoni Fauči / Foto Tanjug-AP

UKOLIKO sve prođe dobro, prve doze bezbedne i efikasne vakcine će biti dostupne visokorizičnim grupama u SAD krajem decembra ili eventualno početkom januara, saopštio je danas Entoni Fauči, vodeći američki imunolog.

Na osnovu projekcija glavnih kompanija Moderna i Fajzer, Amerikanci će "u nekom trenutku u decembru znati da li postoji efektivna vakcina ili ne", dodao je Fauči.

"Prvi uvid u vakcinu bi trebalo, nadam se, da imamo u narednih nekoliko nedelja", rekao je on, a preneo Rojters.

Moderna i Fajzer su počeli finalnu fazu kliničkog testiranja krajem jula, kada su desetine hiljada ljudi učestvovale u tome.

Iz Moderne su danas saopštili da su na dobrom putu da daju preliminarne podatke poslednje faze testiranja vakcine već sledećeg meseca.

Kompanija Fajzer, koja je trebalo da obelodani preliminarne podatke testiranja u oktobru, neće stići da ih objavi pre novembra, a to će se najverovatnije desiti kada se završe predsednički izbori 3. novembra.

Podatke će prvo proveriti Agencija za hranu i lekove, kao i Centar za kontrolu i prevenciju bolest, pa će dati preporuku ko bi mogao da proizvede prvu dozu vakcina za širu upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)