FINSKI PSI OTKRIVAJU KORONU: Imaju skoro identične rezultate kao PCR testovi

Tanjug

28. 10. 2020. u 23:59

STRUČNjACI u Finskoj objavili su danas da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše obolele od novog korona virusa obećavajući, a zamenik gradonačalnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

ФИНСКИ ПСИ ОТКРИВАЈУ КОРОНУ: Имају скоро идентичне резултате као ПЦР тестови

Foto: Tanjug/AP

Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vantaa i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovi, koji se takođe vrše među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

"Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno", rekao je gradonačelnik Vanta Timo Aronkjito na konfernciji za novinae.

Kako prenosi SEEbiz, eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju Kovid-19 uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego PCR test.

Foto: Tanjug/AP

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuči.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije "Wise Nose" nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Takođe, još jedan pas, nemački ovčar Valo, je na obuci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)