SAD PRIZNAJU DRŽAVU KARABAH? Posle zahlađenja odnosa sa Zapadom, turski predsednik se ponovo okreće Rusiji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 10. 2020. u 23:31

САД ПРИЗНАЈУ ДРЖАВУ КАРАБАХ? После захлађења односа са Западом, турски председник се поново окреће Русији

Automobil u kojem je bio ministar odbrane Karabaha / Foto MK.Ru

AMERIKANCI su ljuti što nije ispoštovan dogovor postignut u Vašingtonu da se na bojištu u Nagornom Karabahu zaustavi rat. Predsednik Donald Tramp nije skrivao razočaranje, a američki državni sekretar Majk Pompeo je predsednika Azerbejdžana Iljhama Alijeva i jermenskog premijera Nikola Pašinijana podsetio na obaveze da se teritorijalni problem reši diplomatskim putem uz posredovanje SAD, Rusije i Francuske.

Za razliku od Rusije, koja želi da ostane u dobrim odnosima i sa Jermenima i sa Azerbejdžancima, pa insistira da se problem reši kompromisom, u SAD među političarima raste broj onih koji ratoborno rukovodstvo u Bakuu žele da kazne priznanjem države Nagorni Karabah. Tu samoproglašenu državu niko dosad nije priznao.

Već je 31 kongresmen potpisao rezoluciju o priznavanju nezavisnosti Karabaha. Kongresmen Bred Šerman smatra da Vašington treba da pošalje upozorenje rukovodstvu u Bakuu da, ako nastave sa napadaima, SAD nameravaju da priznaju Karabah. Za Azerbejdžan bi to bilo ozbiljno upozorenje, ali mnogi analitičari na Zapadu i Istoku smatraju da predsednik Alijev, uz podršku turskog predsednika Erdogana, neće odustati od ratnog cilja da oslobodi okupirane teritorije.

Za Iran, koji je uvek zauzimao neutralnu poziciju o Karabahu, Turci su proširili glasine kako Teheran prodaje oružje Jermeniji. Iran ne bi želeo da Turska širi uticaj na Azerbejdžan i predlaže da ga kao posrednika uključe u pregovore.

- Teritorije koje je osvojila azerbejdžanska vojska biće vraćene. U Bakuu su sve vreme obećavali svom narodu da je samo pitanje kada će kapitulirati Karabah. Svi mi Jermeni ćemo se boriti za te teritorije i u jednom trenutku ćemo krenuti u kontranapad - poručuje jermenski premijer Nikol Pašanijan.

Sada kad je ponovo pokvario odnose sa Zapadom, pre svega sa Francuskom, turski predsednik se opet okreće Kremlju i Putinu. Erdogan je posle duže vremena telefonirao Putinu i njegova informativna služba je saopštila da su se on i Putin dogovorili o koordinaciji akcija oko Karabaha.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je objasnio da dvojica predsednika uopšte nisu razgovala o učešću Turske u procesu rešavanja konflikta u Nagornom Karabahu. Na inicijativu Ankare, razgovarali su Putin i Erdogan, a ruski lider je izrazio zabrinutost što se sve više u taj sukob uvlače teroristi sa Bliskog istoka.

DRONOM NA MINISTRA ODBRANE

AZERBEJDžAN je objavio snimak na kom se vidi kako je dronom pogođen automobil u kom se nalazio ministar odbrane Karabaha general Džalal Arutunijan (na slici). Baku tvrdi da je ubijen general koga optužuju da je napravio teške vojne zločine na teritoriji Azerbejdžana. No, Jermeni tvrde da je general ranjen, ali van životne opasnosti, i da je na to mesto postavljen general Mikale Arzumanijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo Zuta kuco

29.10.2020. 01:15

Druze Vlahovicu zgrozen sam. Azerbejdzan "oslobadja" okupirane teritorije? Kao sto su Krvati "oslobadjali" Krajinu od Srba? Kako su to Jermeni koji zive u Karabahu uspeli da okupiraju tu teritoriju? Molim objasnjenje.