NAGORNO-KARABAH: Stupio na snagu režim prekida vatre

Novosti online

10. 10. 2020. u 11:00

U Nagorno-Karabahu u 12.00 po lokalnom vremenu (10.00 po srednjoevropskom) stupio je na snagu režim prekida vatre u skladu sa dogovorom, postignutim na jučerašnjem sastanku u Moskvi.

НАГОРНО-КАРАБАХ: Ступио на снагу режим прекида ватре

Azerbejdžanski vojnici / Foto AP

Na liniji razdvajanja u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu tokom noći su vođene intenzivne borbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Jermenije, jedinicama armije odbrane Nagorno-Karabaha naređeno je da prekinu vatru.

Sa svoje strane, Baku je saopštio da je jermenska vojska gađala selo Gadrut, što je Jerevan demantovao.

Ministri spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije sastali su se 9. oktobra u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije, Zograb Mnacakanjan, Džejhun Bajramov usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

STIGLO NAREĐENjE O PREKIDU VATRE

Jedinice vojske samoproglasene republike Nagorno-Karabah dobile su naređenje da obustave vatrena dejstva nakon sporazuma koji su u Moskvi postigli ministri spoljnih polsova Azerbejdžana i Jermenije.

To je objavila danas predstavnica jermenskog ministarstva inostranih poslova Susana Stepanijan na svom Fejsbuk nalogu, prenosi TASS.

Izvor: Sputnjik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)