LUKAŠENKO PRETI OTKAZOM: Radnici nisu odgovorili na poziv opozicije

B. Antić

27. 10. 2020. u 19:17

BROJ radnika i drugih zaposlenih koji su prihvatili poziv lidera opozicije na čelu sa Svetlanom Tihanovskom da počnu generalni štrajk u Belorusiji je mali jer većina ne želi da izgubi posao.

ЛУКАШЕНКО ПРЕТИ ОТКАЗОМ: Радници нису одговорили на позив опозиције

Foto AP

Predsednik Lukašenko je u utorak kazao da svi koji ne žele da rade dobiće otkaz a studenti koji štrajku biće isterani sa fakulteta.

-Rekao sam predsedniku vlade i drugima da nikoga ne treba moliti da radi, a takođe ne treba moliti studente da idu na fakultete i uče. Ako je neko došao da studira neka uči, a ako hoće da hoda i da mitinguje tada će ostati bez prava da bude student, bio je jasan Lukašenko.

Beloruski premijer Roman Golovčenko je kazao da je situacija spokojna u fabrikama i drugim radnim kolektivima. Golovčenko tvrdi da su ljudi spremni da rade i tako obezbeđu egistenciji sebi i porodicama. Zaposleni rade i nisu privtili poziv lidera opozicije da otpočnu generalni štrajk.

Premijer Golovčenko je najavio da bi šesti Beloruski narodni sabor mogao da se održi početkom 2021 godine, u januaru ili februaru. Na tom skupu će se raspravljati i o ustavnoj reformi kao i o socijalno-ekonomskim pitanjima. Uskoro će biti formiran organizacioni komitet za taj skup koji u Minsku smatraju najvišim nivoom demokratike. Predsednik Lukašenko smatra da taj dvodnevni skup treba biti mesto realnog dijaloga. On kaže da smatra da u zemlji treba biti onako kako narod želi. Lukašenko je naglasio: to nisu prazne reči kunem vam se.

ŠESTORO DOBILO OTKAZ

Šest zaposlednih u kompaniji “Belorusneft” koji su učestvovali u štrajku dobili su već otkaz. Radi se o tri inžinjera i tri radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!