URGENTNO DONETE MERE STUPAJU NA SNAGU: Pored policijskog časa u Italiji od ponoći stroga ograničenja zbog korone

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

25. 10. 2020. u 21:48

NOVE urgentno donete anti-Kovid mere u Italiji stupaju na snagu večeras od ponoći, premijer Đuzepe Konte potpisao je novi Dekret: zatvaranje barova, restorana, pabova, poslastičarnica u 18 sati, svih sedam dana u sedmici, zabranjeno okupljanje na trgovima i ulicama posle tog vremena, zatvaranje teretana, bazena, spa centara, sportskih centara; samo su neke od mera.

УРГЕНТНО ДОНЕТЕ МЕРЕ СТУПАЈУ НА СНАГУ: Поред полицијског часа у Италији од поноћи строга ограничења због короне

AP photo

Uprkos velikim razlikama u stavovima, šta zatvoriti a šta ne, među guvernerima Regiona i sanitarnih vlasti ili onih iz redova politike, alarm od uvećanja broja zaraženih kao i broja na intenzivnoj terapiji i sa pritiskom na bolnice, doneo je urgentno uvođenje pooštrenih mera i biće na snazi do 24. novembra iz mogućnost promena shodno razvoju sanitarne situacije u Italiji.

 Među merama je i smanjenje prisustva učenika u učionicama, počevši od srednjih škola, sa 75 posto nastave na distanci, podjednaki procenat za čitavu nacionalnu teritoriju, smanjenje tolikog procenta studenata prisutnih na fakultetima, a ostaju osnovne škole i osmogodišnje još sa direktnim prisustvom učenika.

Zabranjena su bilo kakva slavlja u privatnoj organizaciji, samo četiri osobe mogu sedeti za stolom u restoranima do 18 sati i samo ako pripadaju istom porodičnom jezgru, može se dostavljati hrana do 24 sata, ali je zabranjeno konzumiranje na otvorenom blo gde. Slede saveti da se ne kreće iz jednog regiona u drugi, niti iz jednog grada u drugi, osim urgentnih situacija ili opravdanih kao što je posao, pitanje zdravlja.

Stop za pozorišta, operu, bisokop, koncerte i na zatvorenom i  otvorenom, stop za sale za igru, zatvaranje ulica i trgova od 21 sat u urbanim sredinama gde se mogu stvarati situacije okupljanja, osim prisustva onih koji mogu po Dekretu imati otvorene radnje za neophodne životne potrebe,  apoteke ili dolazak kući sa radnog mesta. Odluka Regiona koji su uveli policijski čas od 23 ili 24 sata do 5 ujutru ostaje na snazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024