IRAN ŠALjE VOJSKU, HAOS U KARABAHU: Sigurnost naroda i nacionalni interesi su crvena linija! (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2020. u 09:31

ИРАН ШАЉЕ ВОЈСКУ, ХАОС У КАРАБАХУ: Сигурност народа и национални интереси су црвена линија! (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

IRANSKA revolucionarna garda saopštila je da će uskoro rasporediti jedinice iz svojih kopnenih snaga na granicama sa sukobljenim oblastima u regionu Karabaha, ističući da su „sigurnost naroda i nacionalni interesi crvena linija“.

Zapovednik kopnenih snaga u gardi, Muhamad Pakpour, otkrio je šta je cilj raspoređivanja iranskih snaga.

- Cilj raspoređivanja snaga je zaštita iranskih nacionalnih interesa i osiguranje sigurnosti i sigurnosti stanovnika pograničnih područja. Poštujemo teritorijalni integritet susednih zemalja, ali svaka geopolitička promena na granicama je crvena linija za Iran - smatra Pakpour. 

Pakpour je tokom obilaska pograničnih područja naglasio da su snage Garde nadzirale granicu od izbijanja vojnih bitaka između Jermenije i Azerbejdžana u Karabahu, pozivajući na jačanje prisustva vojne straže prema novonastalim okolnostima, prenosi AMN.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)