DOLIJALI LAŽNI RESTAURATORI: U Italiji uhapšena banda kojoj su na meti najčešće bili sveštenici i njihove relikvije

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

21. 10. 2020. u 13:50

Jedinica italijanske komande karabinjera zadužena za zaštitu kulturnog blaga uhapsila je ukupno 13 lažnih "restauratora" crkvenih dobara, osam na Sardiniji i pet na severu Italije, a kao rezultat istrage koja je započela decembra 2017. godine o prevarama koje je počinila romska banda predstavljajući se sa lažnim referencama i često i sa lažnim identitetom stručnjaka u toj oblasti, a očigledno reč je o "profesionalnim lopovima".

ДОЛИЈАЛИ ЛАЖНИ РЕСТАУРАТОРИ: У Италији ухапшена банда којој су на мети најчешће били свештеници и њихове реликвије

Foto AP

Otkriveno je do sada preko stotinu prevara koje su počinili predstavljajući se kao stručnjaci za restauriranje crkvenih dobara kao i ličnih predmeta sveštenika, ponajviše kao "stručnjaci" za čiščenje srebrnih relikvija i nakita. Sveštenici su im davali predmete na restauraciju dobara koja su od zuba vremena već počela da u izvesnoj meri degradiraju ili na čišćenje, a razlog uzimanja baš tih "stručnjaka" bila je niska cena u odnosu na ostale ponude koju su tražili drugi, očigledno, pravi restauratori.

Osim dobiti koju su ostvarili na Sardiniji, ponajviše u raznim crkvama u oblasti zone grada Oristano, a koja iznosi mnogo stotina hiljada evra, korist su stekli i u predmetima koje nisu vratili jer su ucenjivali sveštenike tražeći još novca za plaćanje rada, objašnjavajući da su imali neplanirane troškove u restauraciji "dodajućui količinu zlata ili srebra za obnavljanje predmeta".

Novac su ulagali u kupovinu nekretnina, terena za gradnju kuća i vodeći pri tom veoma luksuzan život, posećujući samo značajne restorane i picerije, a inače ne plaćaju porez državi jer ne poseduju ništa i nemaju registrovanu bilo kakvu aktivnost. Karabinjeri su zaplenili jedna vilu i terene za gradnju kuća.

Akcija praćenja "restauratora" započela je nakon jedne dojave da predmeti koje su restaurirali nemaju bilo kakvo poboljšanje, naprotiv da je evidentno oštećenje. Trojica članova bande nalaze se u zatvoru i oni su potvrđeni šefovi te kriminalne grupe, ostali su za sada u kućnom pritvoru, a operacija je izvedena u saradnji karabinjera sa Sardinije i kolegama sa severa Apeninskog poluostrva, Pordenone, Bergamo, Vareze, Breša kao i iz Rima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri