MIGRANTI UVAĆENI U KRAĐI: Obili parohijski dom u Boljanićima

Tanjug

18. 10. 2020. u 22:57

GRUPA migranata obila je, u nedelju oko 16 časova, parohiski dom, koji se nalazi pored crkve Svetih Petra i Pavla u pljevaskom selu Boljanići.

МИГРАНТИ УВАЋЕНИ У КРАЂИ: Обили парохијски дом у Бољанићима

Ilustracija policija Foto Depositphotos

Meštani ovog sela su zatekli migrante pored obijenog parohiskog doma dok je jedan od njih pokušavo da dohvati zastavu iznad vrata crkve.

Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama obijena su sva vrata na parohiskom domu koji ima dva sprata. Takođe na fotografijama se vidi i nered koji su migrati ostavili iza sebe.

Migranti su se sa tog mesta udaljili pre dolaska policije koju su meštani pozvali.

-Migranti ne nose maske na licu, niti poštuju mere koje je donelo NKT-e. Navodno imaju papir-dokument koji im omogućava kretanje po čitavoj Crnoj Gori-kažu meštani, naglašavajući da ih policija legitimiše i pušta da idu kuda žele.

Meštani sela koja gravitiraju putu prema granici Crne Gore i B i H odnosno jednoj od najvećih ruta za prolaz migranata sa Bliskog istoka ka Evropi, već nekoliko godina se žale da su česti upadi migranata u kuće, pomoćne objekte, štale nakon kojih ostaje nered, manjak stvari a neretko kuće zahvati požar. Meštani kažu da se migranti svugdje mogu zateći.

-Dolaze,prolaze, krstare u skupinama od par njih, pa do 30 lica,uglavnom mlađi muškarci ali ima i žena i dece-kažu meštani pogrničnih sela.

Često traže hranu, kažu meštani Boljanića, koji dolaskom zime osećaju bojazan i nelagodu zbog migranata koji obijaju njihove i kuće komšija zbog čega traže što češće prisustvo policije.

Poseban problem je u pograničnim selima.

Na udaru su meštani sela Metaljka koje se nalazi na granici Crne Gore i Republike Srpske.

Nedavno je Duško Mirković, iz pomenutog sela, kazao da je većina sporednih objekata i napuštenih kuća, u zoni u kojoj prolaze migranti urnisana ili zapaljena.

-Poseban bjes ispoljavaju kad ih bosanska policija uhvati i vrati na teritoriju Crne Gore-kazao je nedavno Mirković a u njegovu su kuću, kaže, već desetak puta provaljivali migranti.

Mirković je naglasio da će poseban problem nastati čim počnu vremenske neprilike, hladniji dani.

- Tada kreću u svoj oprobani pir, divljački počinju napadati objekte, vrše provale, pljačke i drugo-kazao je Mirković.

Kretanje ekonomskih migranata tokom epidemije koronavirusa, skoro da nije posustajao.

Pitanje je da li među migrantima ima inficiranih korona virusom?

O tom problemu očigledno je nadležni ne vode računa.Iz Nacionalnog kordinacionog tela niko migrante i ne pominje niti njihovo testiranje na virus ali ni eventualnu izolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru.

Prema nekoj proceni za nekoliko godina rutom preko dela granice, od Pljevalja(CG) prema Čajnuču (Republika Srpska) prošlo je najmanje 10 000 migranata.

U telefonima imaju ukucane rute kojih se precizno drže, ali i da gotovo svi dobijaju instrukcije koje policijske punktove da izbegavaju, gdje će ih ko sačekati, ko ih i čime vozi do mesta od kog im je granica najbliža...

Pored telefona veći deo staza u tom delu granice “markiran” je i obeležen praznim limenkama, kao sigurnim putokazima.

POŽARI

Početkom februara ove godine u mjesnom centru pljevaljskog sela Boljanići došlo je do požara na napuštenom objektu nekadašnje trgovinske radnje koji se poslednijh godina nije koristio nameni.Tada je nezvanično rečeno da su požar, najverovatnije izazvali migranti koji su noć proveli u objektu a koji su, po rečima meštana, u jutranjim časovima napustili, nakon čega je buknuo požar.

Nije mali broj požara na objektima na seoskom području Opštine Pljevlja koje izazivaju migranti koristeći ih posebno u zimskom periodu kao mesta za odmor na putu prema granici BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)