JERMENI NEĆE PREŽIVETI AKO AZERI ZAUZMU KARABAH: Premijer Pašinjan o egzistencijalnoj pretnji za njegov narod

Novosti online

18. 10. 2020. u 19:27

ЈЕРМЕНИ НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ АКО АЗЕРИ ЗАУЗМУ КАРАБАХ: Премијер Пашињан о егзистенцијалној претњи за његов народ

Foto: EPA

PREMIJER Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da Jermeni u Nagorno-Karabahu neće moći da prežive pod kontrolom Azerbejdžana.

- Jermeni Nagorno-Karabaha suočavaju se sa egzistencijalnom pretnjom, a rešenje ovog problema je samo jedno – međunarodna zajednica mora da prizna pravo Nagorno-Karabaha na samoopredeljenje u okviru principa "otcepljenja radi spasenja" - rekao je Pašinjan u intervjuu za televiziju „Frans 24“.

Prema njegovim rečima, to jednostavno ne dolazi u obzir i međunarodna zajednica mora da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

- I meni je, inače, drago što je u Evropi ovaj proces već započeo na nivou lokalne samouprave, gradskih veća. I nadamo se da će se proširiti - dodao je premijer.

Pašinjan je primetio da su nedavno objavljeni video-snimci bombardovanja prestonice Nagorno-Karabaha Stepanakerta, koje su snimili predstavnici međunarodnih medija.

- Obratio sam pažnju da se na tim snimcima, na tim mestima na koja se bacaju bombe, ne samo da nema vojne infrastrukture, već uopšte nijednog vojnika. To se radi u okviru genocidne politike. Zadatak (predsednika Azerbejdžana Ilhama) Alijeva, Azerbejdžana, kao i ranije, ostaje genocid nad Jermenima iz Nagorno-Karabaha, odnosno ubistvo, deportacija i etničko čišćenje - naglasio je Pašinjan.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

rst

18.10.2020. 20:20

Rusi i Putin ako ne zastite Jermene neka izvrse kolektivno samoubistvo... Imaju vojsku i tehniku pa daj upotrebite je... to cini razliku od kukavice do super sile i ugledajte se malo na amere nema gde ih nema i kada nemaju razloga da negde dodju sa vojskom izmisle ga a vi ne samo da ne morate izmisljati nego samo krenuti

ero

19.10.2020. 01:55

@rst - Ruse si nazvao kukavicama?!Narod koji je toliko stradao,boreći se za svoju slobodu(i slobodu drugih naroda) je poseban...jedinstven!Ti...sto simpatise rasizam,velicas ga..imas ozbiljan problem u glavi!Ne brini za Ruse...znaju oni kad ,treba,...!!

prellee

18.10.2020. 21:54

Nekako mu Zapad ne daje podršku koju je očekivao. Mislim da je neće ni dobiti. Ima sam da se izbori za svoj status, da zna ko mu je prijatelj a ko ne.