UVODI SE POLICIJSKI ČAS: Stanovnici Pariza i još devet gradova u Francuskoj će morati da budu u svojim stanovima od 21 do 06 časova

G. Čvorović, od stalnog dopisnika iz Pariza

14. 10. 2020. u 21:04

УВОДИ СЕ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Становници Париза и још девет градова у Француској ће морати да буду у својим становима од 21 до 06 часова

Foto EPA

ZBOG ogromne cirkulacije virusa u Francuskoj, predsednik ove zemlje Emanuel Makron saopštio je uvođenje policijskog sata od 21 sat do 6 sati ujutro u najviše pogođenim zonama, među kojima i u Parizu i pariskom regionu.

Mera je u prvom trenutku uvedena tokom 4 sledeće sedmice, ali je Makron, koji se u sredu uveče obratio javnosti, takođe naglasio da će u skupštini tražiti produžetak ove mere sve do 1. decembra.

U Francuskoj dnevno u proseku ima 20.000 zaraženih, a procenat zauzetosti respiratora je preko 40 odsto. Makron je istakao da je cilj da se dnevni broj zaraženih smanji na 3 do 5 hiljada, a okupiranost respiratora na 10 do 15 odsto.

Kazna za one koji ne budu poštovali policijski sat iznosiće 135 evra, a u slučaju ponovljenog prekršaja čak 1.500.

Mera stupa na snagu od subote u ponoć.

Takođe, na ulicama neće moći da se okuplja više od 6 ljudi. Makron je pozvao da se to pravilo primenjuje i prilikom porodičnih okupljanja i ručkova.

Uz Pariz, policijski sat je uveden i u Grenoblu, Lilu, Lionu, Marselju, Eksu u Provansi, Monpeljeu, Ruanu, Sent Etjenu i Tuluzu. Ovom merom će biti pogođeno oko 20 miliona ljudi.

Foto: AP

Na prethodno održanom savetu bezbednosti u Jelisejskoj palati odlučili su se za policijski sat da bi preko dana moglo da se radi, a deca da idu u školu. Makron je takođe pozvao da se sagleda mogućnost rada od kuće "dva, tri dana nedeljno".

Svima koji budu pogođeni ovom merom, a pre svega zaposlenima u restoranima, boiskopima, pozorištima i drugim mestima koja će se ranije zatvarqti, država će nadoknađivati 84 odsto plate, a firmama 100 odsto troškova.

Najviše se ciljalo na mlade, jer su oni i najaktivniji noću. Broj zaraženih na 100.000 ljudi među generacijom od 20 do 30 godina starosti za kratko vreme porastao je sa 50 na čak 800!

- Teško je imati 20 godina 2020. – rekao je Makron, ali i insistirao na obavezi međugeneracijske solidarnosti, jer mladi dosta prenose virus starijima.

Situacija u Francuskoj je teška, pa je u igri je bio čak i jezički izbor termina – postojala je mogućnost da Makron koristi izraz "noćni karantin", ali je zbog namere da naglasi težinu situacije upotrebio "policijski sat" koji podseća na ratna vremena.

Makron je istakao da će s ovim virusom morati da se živi najmanje do leta 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)