VIRUS KORONA JE MUTIRAO: Najnovija saznanja naučnika ukazuju kako to utiče na ljude

Tanjug

13. 10. 2020. u 18:28

SMANjENjE smrtnosti od kovid-19 u Evropi može biti povezana, između ostalog, sa mutacijama u genomu virusa, izjavio je danas profesor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog ministarstva zdravstva Gamaleja, Anatoli Alštejn.

ВИРУС КОРОНА ЈЕ МУТИРАО: Најновија сазнања научника указују како то утиче на људе

Foto Depositphotos

- Ova ogromna razlika u smrtnosti koju imamo, recimo u Evropi, gde je tokom prolećnog talasa bila oko 10-15 odsto, a sada primećujemo 0,5 odsto, malo je verovatno da je samo zbog medicinskih dostignuća. Mislim da su biološke promene virusa ovde takođe značajne - rekao je Alštajn za TV kanal Rusija-24.

Prema ruskom naučniku, mutacije koje se javljaju u genomu novog korona virusa „korisne su za ljude“, i utiču na smanjenje smrtnostu virusa. Međutim, Alštajn je kazao da je pozitivna dinamika aspekta smrtnosti u Evropi povezana i sa poboljšanom zdravstvenom zaštitom, prenosi TAS S.

Broj smrtnih slučajeva usled infekcije korona virusom u zapadnoj Evropi preko leta se smanjio dva do tri puta, uprkos rastu ukupnog broja infekcija.

Na primer, u Španiji se udeo umrlih u poređenju sa brojem infekcija smanjio dvostruko - na 6,6 odsto umesto 12 odsto, prenosi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!