RAĐA SE NOVA EKONOMSKA SILA? Velika najava Viktora Orbana

Tanjug

08. 10. 2020. u 14:17

РАЂА СЕ НОВА ЕКОНОМСКА СИЛА? Велика најава Виктора Орбана

Foto: EPA

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je danas da Višegradska grupa (V4) mora da se potrudi da raste zajedno kao blok, a ukoliko u tome uspe, biće ozbiljan igrač u globalnoj ekonomiji i uticaju u evropskoj politici.

Ekonomski i trgovinski odnosi između država V4 (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) se šire i pojačavaju brže nego odnosi između Nemačke i Kine, dodao je Orban, prenosi MTI.

- Ovo znači da postoji dinamika i budućnost za nas, a tu je i prosperitet za nas - rekao je premijer Mađarske.

On je označio bitnom mađarsko-poljsku kooperaciju u politici i dodao da bilateralni ekonomski odnosi nemaju prepreku, s obzirom na jezičku barijeru.

- Mađari ne uče poljski jezik, dok je pokušaj učenja mađarskog jezika prilično bezuspešan. Mi nećemo da pričamo ruski, Poljaci neće da pričaju nemački, tako da je jedina opcija da pričamo na engleskom - smatra Orban.

On je pozdravio otvaranje V4 kancelarije u Budimpešti, izrazivši nadu da će se na taj način razviti biznis između četiri države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

nikk2020

08.10.2020. 15:32

koja je razlika između engleskog i nemačkog jezika orbane bre. što poljak ne bi govorio ruski jezik kad se graniči sa rusima u kalilingradu. plus tu su slovaci i česi. kakve priče, kakvi blokovi, nema šanse da će neko sprečit poljsku da postane deo tkz. baltičke unije, čim mogu finci koji nisu nordijci može i poljska. a to je neki način da se rusija više integriše jer baltička kriza sa kaljiningradom i ukrainska su dovele do gomilanja nuklearnog oružja u taj region sa jako visokom ekonomijom