SSSR JE OTVORIO NOVU ERU: Putin čestitao radnicima Bajkonura 65. godišnjicu ostvarivanja snova čovečanstva

Novosti online

04. 10. 2020. u 11:01

RUSKI predsednik Vladimir Putin čestitao je zaposlenima i veteranima kosmodroma Bajkonur 65. godišnjicu osnivanja kompleksa, rekavši da je Sovjetski Savez otvorio novu kosmičku eru u istoriji čovečanstva.

СССР ЈЕ ОТВОРИО НОВУ ЕРУ: Путин честитао радницима Бајконура 65. годишњицу остваривања снова човечанства

Foto: EPA

- Stvaranje legendarnog Bajkonura otvorilo je novu, kosmičku eru u istoriji čovečanstva i postalo važna etapa u realizaciji svemirskog programa - izjavio je Putin u telegramu, a objavila korporacija „Roskosmos“ na svom Tviter nalogu.

​Kako je rekao, Rusija će uvek pamtiti oni koji su učestvovali u sprovođenju velikih pionirskih projekata koji su postali ponos kosmonautike.

- Raduje što negujete i povećavate divne profesionalne tradicije svojih prethodnika, činite mnogo za jačanje moćnog potencijala raketno-kosmičkog sektora naše zemlje, a svojim zahtevnim radom doprinosite jačanju rusko-kazahstanske saradnje i širokih međunarodnih veza - napisao je predsednik.

Podsetimo, prvi veštački satelit „Sputnjik-1“ lansiran je 4. oktobra 1957. sa kosmodroma Bajkonur. U orbitu ga je odnela sovjetska raketa R-7. Na njegovom stvaranju radio je niz naučnika na čelu sa osnivačem praktične kosmonautike Sergejem Koroljovim.

Sovjetska letelica uspešno je letela 92 dana - do 4. januara 1958. godine, do kada je izvela 1.440 krugova oko Zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)