NA SPISKU LUKAŠENKO I 40 ČINOVNIKA: Minsk odgovara na sankcije Brisela

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 10. 2020. u 22:35

KAO odgovor na sankcije Evropske unije Belorusija je juče na sajtu Ministarstva spoljnih poslova objavila spisak ljudi koji iz EU neće moći da uđu u Belorusiju.

НА СПИСКУ ЛУКАШЕНКО И 40 ЧИНОВНИКА: Минск одговара на санкције Брисела

Foto AP

Pre toga je Brisel objavio svoju listu na kojoj je više od 40 državnih činovnika Belorusije, osoba za koje se smatra da su učestvovale u falsifikovanju izbora i kršenju ljudskih prava, ali na njoj nema Aleksandra Lukašenka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je to što se na spisku sankcija ne nalazi Aleksandar Lukašenko.

- To može da bude pozitivan signal. Rusija je inače protiv sankcija i mi ih smatramo slabošću a ne snagom - objasnio je Peskov.

Zapad je insistirao da se ponove izbori u Belorusiji, ali i nemali broj analitičara u Moskvi nije imao ništa protiv toga. Ako je Lukašenko dobio zaista 80 odsto glasova na prvom glasanju, pa onda bi morao da pobedi bez problema i na ponovljenom.

Mnogo je problematičnije to što neke članice EU na čelu sa Poljskom proglašavaju Svetlanu Tihanovsku za legalnog predsednika Belorusije. Očigledno je da se Tihanovska uživila u tu ulogu pa se sreće sa predsednicima raznih zemalja, daje intervjue i drži govore. A kako tvrde iz njenog okruženja, ona je počela da formira vladu u senci. Tako je imenovala poznatog beloruskog pravnika Garija Pogonjajla za predstavnika za ljudska prava. Pogonjajlo je kao advokat branio brojne opzicionare i već dve decenije je zamenik predsednika beloruskog Helsinškog komiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a