RUSI NA NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI: Britanski institut ocenio spremnost oružanih snaga evroazijskog džina

Novosti online

01. 10. 2020. u 14:52

ORUŽANE snage Rusije trenutno su na najvišem nivou borbene sposobnosti od Hladnog rata, navodi se u izveštaju londonskog Međunarodnog instituta za strateška istraživanja.

РУСИ НА НАЈВИШЕМ СТЕПЕНУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ: Британски институт оценио спремност оружаних снага евроазијског џина

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

U dokumentu pod nazivom „Modernizacija ruskih oružanih snaga – ocena“ navodi se da je za deset godina investicija i reformi ruska vojska postala profesionalnija i opremljenija.

U istraživanju se beleže posebni uspesi u modernizaciji nuklearnih potencijala i vazdušno-kosmičkih snaga, kao i visok nivo borbene gotovosti kopnenih snaga i obnavljanje osoblja mornarice.

- Danas su ruske oružane snage postale efikasan vojni instrument, a Moskva je pokazala spremnost da ga koristi ili da koristi pretnju od njegove upotrebe - pišu autori izveštaja, ističući da je trenutna modernizacija vojske započela nakon sukoba u Južnoj Osetiji 2008. godine.

Ranije je Ministarstvo odbrane na forumu „Armija 2020“ najavilo potpisivanje 41 ugovora za nabavku i modernizaciju vojne opreme u ukupnom iznosu od preko 1,16 triliona rubalja.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka kao rezultat ispunjenja ugovora u okviru državnog programa naoružanja, vojska će dobiti više od 500 novih vrsta tehnike, više od 80 hiljada raketa i municije. Pored toga, preko 100 oružja će biti remontovano i modernizovano.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja